Αμοργός

Ανακαλύψτε την Περιοχή

Αμοργός

Η Αμοργός είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά των Κυκλάδων, με υπέροχες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, υπέροχες σπηλιές, ιδανικά σημεία για καταδύσεις, γραφικούς όρμους και αρχαία μονοπάτια που οδηγούν μέσα από το απότομο βραχώδες ανάγλυφο της…
amorgos-s

Αναλυτικά

Κατοικείται από την Πρωτοκυκλαδική Εποχή, όπως υποδεικνύεται από αρχαιολογικά ευρήματα στο φως της περιοχής, η Αμοργός έχει μακρά πολιτιστική ιστορία και παράδοση. Βγείτε από την πεπατημένη διαδρομή και επισκεφτείτε ένα νησί που έχει διατηρήσει το παραδοσιακό του χρώμα, όπου οι ντόπιοι σας καλωσορίζουν με ένα χαμόγελο στα χείλη και σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας!

Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας

Το κορυφαίο αξιοθέατο του νησιού είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας του 10ου αιώνα, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, ένα πνευματικό καταφύγιο και ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία της Ελλάδας. Ορατό μόνο από τη θάλασσα, το μοναστήρι είναι ένα παράδειγμα θριάμβου του ανθρώπου επί της φύσης. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό το 1088, την περίοδο της Εικονομαχίας.

Το μοναστήρι έχει οκτώ ορόφους που συνδέονται με στενές πέτρινες σκάλες λαξευμένες στο βράχο. 350 σκαλοπάτια σε οδηγούν στο μοναστήρι, το εσωτερικό του οποίου μοιάζει με λαβύρινθο. Τα κελιά των μοναχών είναι όλα λαξευμένα στο βράχο για να αποτελέσουν ένα μοναδικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στο μοναστήρι έχουν βρεθεί δύο εικόνες της Παναγίας και άλλα θρησκευτικά κειμήλια της περιόδου του Αλεξίου Κομνηνού. Εκτίθενται επίσης σημαντικά κειμήλια όπως χειρόγραφο, ευαγγέλια, άμφια και εκκλησιαστικά σκεύη που χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 19ο αιώνα.

Υπάρχει μια εκπληκτική θέα στην άγρια ​​ομορφιά του νησιού από το ψηλότερο μπαλκόνι της Μονής. Στις 21 Νοεμβρίου γίνεται εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου, κορυφαίο σημείο της οποίας είναι η λιτάνευση της ιερής εικόνας Της. Μετά την πομπή ακολουθεί μαζικό γλέντι με άφθονο φαγητό, κρασί και νόστιμα παραδοσιακά γλυκά!

Δραστηριότητες στο νησί της Αμοργού

Υπάρχουν πολλά καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια στο νησί, κατά μήκος των οποίων μπορείτε να ανακαλύψετε την ποικιλόμορφη χλωρίδα και πανίδα του νησιού και τους πλούσιους πολιτιστικούς θησαυρούς του.

Παλιά Στράτα (Χώρα- Όρμος Αιγιάλης)
Αυτή η 4ωρη πεζοπορία ξεκινά από τη Χώρα, συνεχίζει μετά τη Μονή της Χοζοβιώτισσας, διασχίζει τη μέση του νησιού μέχρι τον Ποταμό και συνεχίζει στον κόλπο της Αιγιάλης.

Ο Φωτοδότης
Συνδέει τη Χώρα με τα Κατάπολα, είναι μια εύκολη πεζοπορία μιας ώρας κατά μήκος ενός λιθόστρωτου μονοπατιού με όμορφη θέα στη θάλασσα.

Ιτονία (Λεύκες, Άγιοι Σαράντα, Καμάρι, Καστρί, Βρούτσι, Ραχούλα, Αρκεσίνη)
Ανακαλύψτε τοποθεσίες πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως η αρχαία Ακρόπολη, και αφήστε την ιστορία του νησιού να ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια σας!

Το μονοπάτι της Μελανίας (Κόλπος Αιγιάλης, Λαγκάδα, Στρούμπος, Παναγία Επανοχωρινή, Θολάρια)
Είναι μια διαδρομή 4,5 χιλιομέτρων, μια εύκολη δίωρη πεζοπορία, που περνάει από παραδοσιακά χωριά και αρχαία κυκλαδίτικα ερείπια. Απολαύστε την εκπληκτική θέα στον κόλπο.

Το μονοπάτι του Παν (Λαγκάδα, Άγιος Ιωάννης, Σταυρός, Κρίκελος)
Μια δίωρη πεζοπορία, που περνάει από τη Βυζαντινή Μονή του Ιωάννη Θεολόγου και το Παρεκκλήσι του Σταυρού και μέχρι το ψηλότερο σημείο του νησιού, το όρος Κρίκελος.

Βαλσαμίτης
Περνάει από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη και καταλήγει στην αρχαία Μινώα, όπου μπορείτε να θαυμάσετε μέρη του αρχαίου σταδίου, το γυμναστήριο και τον ναό του Διονύσου.

Κολύμπι

Το νησί διαθέτει γραφικούς όρμους, υποθαλάσσιες σπηλιές ιδανικές για καταδύσεις και χρυσαφένιες παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι απομονωμένες (μόνο λίγες είναι οργανωμένες). Μπορείτε να τα φτάσετε με τα πόδια ή με βάρκα.

Αγία Άννα
Εκεί όπου γυρίστηκε η ταινία «Big Blue», θα βρείτε δύο καταπληκτικούς όρμους, ο ένας από τους οποίους φιλοξενεί την εκκλησία της Αγίας Άννας. Η παραλία είναι βοτσαλωτή, με βράχια και σπηλιές, κρυστάλλινα νερά και είναι ιδανική για κολύμβηση με αναπνευστήρα!

Μούρος
Βραχώδες τοπίο και απομονωμένες σπηλιές! Αφιερώστε λίγο χρόνο για να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα από την κορυφή του μονοπατιού που οδηγεί στην παραλία!

Άγιος Παύλος
Είναι μια μικρή χερσόνησος με βότσαλο. Πάρτε ένα από τα καραβάκια που αναχωρούν από εδώ για να φτάσετε στο μικρό νησάκι Νικουριά, το οποίο διαθέτει δύο καταπληκτικές παραλίες.

Αιγιάλη
Μια μεγάλη αμμώδης παραλία με πολλά beach bar και ταβέρνες. Στη μία άκρη της παραλίας υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στην απόμερη παραλία της Λεβρωσού.

Κόλπος της Καλοταρίτισσας
Βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα του νησιού. Είναι μια αμμώδης, οργανωμένη παραλία με υπέροχα καταγάλανα νερά και beach bar. Βγείτε με βάρκα στην εκπληκτική παραλία της Γραμβούσας και απολαύστε μια λευκή αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά!

Μαλτέζι
Είναι προσβάσιμο μόνο με πλοίο που αναχωρεί από τα Κατάπολα. Είναι μια οργανωμένη αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά και beach bar.

Μικρή Βλυχάδα
Είναι μια ήσυχη απομονωμένη παραλία με βότσαλο με κρυστάλλινα νερά. Για να φτάσετε πρέπει να περπατήσετε σε ένα απότομο μονοπάτι (ξεκινώντας από τα Θολάρια) αλλά αξίζει τον κόπο!

Ο κόλπος του Λιβερού
Μια μικρή βραχώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά. Εδώ βρίσκεται το εντυπωσιακό ναυάγιο του πλοίου «The Olympia» που εμφανίζεται στην ταινία «The Big Blue».

Γαστρονομία

Ποιοτικές πρώτες ύλες, λαχταριστά αρώματα, ιδιαίτερες γεύσεις και πρωτότυπες συνταγές συνθέτουν το γαστρονομικό παζλ της Αμοργού, σε έναν μοναδικό συνδυασμό τοπικής παράδοσης με πιο σύγχρονες γαστρονομικές επιλογές.

Τυριά επιλογής, φρέσκα ψάρια και ποιοτικά κρέατα
Τα πιο αναγνωρίσιμα τυριά της Αμοργού είναι ο Αμοργιανός, που θυμίζει κεφαλοτύρι και μαλάκα, τοπική παραλλαγή μυζήθρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ξινή ξινομυζήθρα, η οποία ξηραίνεται και σκληραίνει σε ανοιχτό χώρο για αρκετές εβδομάδες. Η κοπανιστή ή μυζήθρα είναι ένα κλασικό παραδοσιακό κυκλαδίτικο τυρί, του οποίου η παραλλαγή στην Αμοργό είναι λιγότερο πικάντικη σε σύγκριση με τη διάσημη εκδοχή της Μυκόνου.

Η περίφημη πατάτα κατσαρόλας, για παράδειγμα, είναι ένα πιάτο με αρνί, πατάτες και σάλτσα με κόκκινη γεύση κανέλας που σερβίρεται σε γάμους και φεστιβάλ. Επιπλέον, στο πασχαλινό τραπέζι κυριαρχεί κατσίκι γεμιστό με ρύζι, εντόσθια και μια πεντανόστιμη ποικιλία από τοπικά αρωματικά βότανα.

Το ξιδάτο με βάση το ξύδι είναι ένα κατ’ ουσία παραδοσιακό πιάτο της Αμοργίας. Είναι μια λιγότερο έντονη εκδοχή πατσάς με άφθονο ξύδι. Οι ντόπιοι το σερβίρουν ως σούπα μετά από όλα τα βράδια την παραμονή των μεγάλων θρησκευτικών εορτών.

Η Αμοργός παράγει επίσης γνωστό παστουρμά, από κατσίκι ή πρόβειο κρέας, αντί για βουβάλι που συνηθίζεται αλλού.

Ως νησί στην καρδιά του Αιγαίου, υπάρχει φυσικά άφθονο φρέσκο ​​ψάρι στην Αμοργό, με τράτες φορτωμένες με ροφό, συναγρίδα, βλάχο, παλαμίδες και μικρό τόνο. Στα τυπικά πιάτα με θαλασσινά συγκαταλέγεται το δημοφιλές σαβορί, που φτιάχνεται κυρίως με μπαρμπούνι ή εναλλακτικά με γόπα. Φημισμένη είναι και η Αμοργιανή κακκαβιά, μια ψαρόσουπα με σκορπίνα, πετρόψαρο, χάνο, λύχνο και πέρκα. Τα φρέσκα καλαμάρια και τα χταπόδια που πιάνονται στις θάλασσες του νησιού είναι επίσης εκλεκτοί μεζέδες.

Τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των κατοίκων της Αμοργού. Ωστόσο, το κατσούνι, ξεχωρίζει ανάμεσά τους. Καλλιεργούμενο από μικρούς παραγωγούς σε πεδινές περιοχές, αποτελεί τη βάση για τη διάσημη φάβα. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, έχει βελούδινη υφή και είναι πολύ νόστιμο. Η Αμοργιανή φάβα χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή φαβοκεφτέδων που στολίζονται με βότανα και μπαχαρικά που φυτρώνουν στα χωράφια του νησιού.

Φημισμένο είναι επίσης το θυμαρίσιο μέλι του νησιού, ενώ το ανθόμελο είναι εξίσου ποιοτικό, λόγω της αφθονίας των βοτάνων και του αρωματικού φασκόμηλου που βρίσκεται στην περιοχή της Λαγκάδας.

Η φήμη της ψημένης ρακής Αμοργού ξεπερνά το νησί και αποτελεί το υποχρεωτικό συνοδευτικό των παραδοσιακών εδεσμάτων. Είναι μείγμα ρακής, τοπικού μελιού, ζάχαρης και κανέλας και είναι όντως παραδεισένιο.

Τα ξεροτήγανα ή δίπλες, βγαίνουν διπλωμένα σε διάφορα σχήματα, μελωμένα και καλυμμένα με σουσάμι και κανέλα. Το τοπικό παστέλι διαφέρει από άλλες παραλλαγές της Ελλάδας, καθώς περιέχει επίσης κύμινο εκτός από μέλι και εκλεπτυσμένο σουσάμι.

Θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε ντόπια λουκούμια, νόστιμα μεθυσμένα αμοργιανάν (δηλαδή μεθυσμένη Αμοργιανή) που είναι μια παραλλαγή της καλτσούνιας και τη φουσκόπιττα που είναι ουσιαστικά μια τηγανίτα με μέλι και σουσάμι.

ΠΗΓΗ: VISIT GREECE

Δείτε στον Χάρτη