Ζάκυνθος

Ανακαλύψτε την Περιοχή

Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος είναι ένα καταπράσινο νησί προικισμένο με εύφορες κοιλάδες και εύκρατο κλίμα. Η διαφορετικότητα του τοπίου αποτυπώνεται σε μια ποικιλία ακτών: αμμώδεις παραλίες σε απομονωμένα σπήλαια με βαθυγάλαζα νερά στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και ακόμη, απόκρημνες ακτές και ένας εντυπωσιακός υποθαλάσσιος κόσμος στα δυτικά της Ζακύνθου. Οι Βενετοί, που κατείχαν το νησί από το 1484 ως το 1797, ονόμασαν τη Ζάκυνθο «Φιόρο του Λεβάντε» (άνθος της Ανατολής), μιας και υπάρχουν 7.000 είδη λουλουδιών.
vlassopoulos-travel-zante-1

Αναλυτικά

Η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική επιρροή είναι εμφανής στη Ζάκυνθο παρά τη ζημιά που υπέστη κατά καιρούς το νησί από την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953 και την πυρκαγιά που ακολούθησε, ένας σημαντικός αριθμός από ιστορικά μνημεία και ναούς αφανίστηκε ολοκληρωτικά, με συνέπεια να χαθούν για πάντα οι πολιτιστικοί θησαυροί που βρίσκονταν στα κτήρια αυτά. Η πόλη ξαναχτίστηκε με βάση αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές και με σεβασμό στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της πόλης.

Στη Ζάκυνθο σοβαρή μέριμνα έχει επιδειχθεί για την προστασία δύο υπό απειλούμενων ζωικών ειδών, της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta και της μεσογειακής φώκιας monachus monachus.

Πρέπει να δείτε 

Το Άνθος της Ανατολής (Φιόρε του Λεβάντε), με την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία, το καταφύγιο της καρέτα-καρέτα, τις προσωπικότητες που φιλοξένησε και τις καντάδες που συνεχίζουν να ακούγονται στους δρόμους, είναι σε όλα του μοναδικό. Ξεκινώντας απ’ το ζωικό πλούτο και στον Κόλπο του Λαγανά, στο νότιο τμήμα της Ζακύνθου, δημιουργήθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, το πρώτο του είδους στην Ελλάδα, για να προστατέψει, μεταξύ άλλων, τα… νυχτοπερπατήματα των μικρών της Καρέτα-Καρέτα στην προσπάθειά τους, «ξεγλιστρώντας» από την αμμουδιά, να ξαναβρούν ανενόχλητα το δρόμο τους για το νερό. Στον Κόλπο του Λαγανά θα συναντήσετε πολλά άλλα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως τη μεσογειακή φώκια Monachus-Μonachus, ρινοδέλφινα, νερόφιδα, βατράχια, νεροχελώνες, σκαντζόχοιρους, λαγούς κ.ά., τα οποία έχουν χαρακτηριστεί απειλούμενα είδη υπό εξαφάνιση.

Το ναυάγιο ενός απλού εμπορικού πλοίου με το όνομα Παναγιώτης, που μετέφερε παράνομο φορτίο με τσιγάρα, το κουφάρι του οποίου στέκει ακόμη στην παραλία σκουριασμένο, κατάφερε να κερδίσει τα περισσότερα φλας αξιοθέατου και αναγνωσιμότητα παγκόσμιας κλίμακας! Πρόκειται για την παραλία Ναυάγιο, στην οποία ξόκειλε το συγκεκριμένο εμπορικό λόγω κακών καιρικών συνθηκών πριν 27 χρόνια.

Στην παραλία Ναυάγιο θα πάτε μόνο με πλωτό μέσο. Σκάφη κάνουν τη συγκεκριμένη διαδρομή σχεδόν από κάθε σημείο του νησιού. Αν θέλετε απλώς ένα πέρασμα για μια βουτιά, προτιμήστε τις ημερήσιες εκδρομές που κάνουν το γύρο του νησιού και μόνο μια στάση στο Ναυάγιο. Για να το δείτε -και να το φωτογραφίσετε κι εσείς για άλλη μια φορά- από ψηλά, θα χρειαστεί να φτάσετε έως το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών. Λίγο πιο κάτω από το μοναστήρι υπάρχει μια σιδερένια εξέδρα που κρέμεται στο κενό. Από εκεί θα θαυμάσετε με δέος την πανέμορφη παραλία με το ναυάγιο και τις γύρω απόκρημνες ακτές.

Κολύμπι

Πού αλλού θα κολυμπήσετε; Στην αμμουδιά Τσιλιβί, στις Β.Α. ακτές, επειδή διαθέτει Μπλε Σημαία και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, και στην αμμουδιά των Αλυκών, αν σας αρέσει το windsurfing κι επειδή από εδώ μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις Μπλε Σπηλιές και το Ναυάγιο. Για εσάς που θέλετε να απολαμβάνετε το μπάνιο σας σε πιο αργούς ρυθμούς, ενδείκνυται η όχι και τόσο πολυσύχναστη Μπούκα, στα βόρεια του Τσιλιβί, γιατί βρίσκεται μόλις 15 λεπτά μακριά από τη Ζάκυνθο. Όσοι δεν μένουν στην επιφάνεια θα βρουν τον υποβρύχιο παράδεισό τους στην παραλία Κερί στη Ν.Δ. πλευρά του νησιού, λόγω των κέντρων καταδύσεων της περιοχής.

Αξίζει να κάνετε το μπάνιο σας στη χρυσή αμμουδιά του Γέρακα, ιδανική για μικρά παιδιά λόγω των ρηχών νερών της αλλά και της ησυχίας της, καθώς και στην παραλία Καλαμακίου στη ΝΑ. .ακτή του νησιού, αλλά με προσοχή στις Καρέτα-Καρέτα, συχνάζουν κι εδώ!

Πηγή: VistitGreece / Lifo

Δείτε στον Χάρτη