Τρίκαλα

Τρίκαλα

Ο Νομός Τρικάλων είναι κτισμένος στο βορειοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας, ανήκει γεωγραφικά και διοικητικά στην περιφέρεια αυτής, ο δε πληθυσμός του ανέρχεται στις 138.000 κατοίκους. Συνορεύει στα βόρεια με το νομό Γρεβενών, στα νότια με το νομό Καρδίτσας, στα ανατολικά με το νομό Λάρισας και στα δυτικά με τους νομούς Άρτας και Ιωαννίνων, η δε πρωτεύουσά του είναι τα Τρίκαλα. Κύρια ποτάμια του είναι ο Ληθαίος, ο Πηνειός, ο Αχελώος, ο Αγιαμονιώτης και ο Κουρμέκης, ο δε ορεινός όγκος του αποτελείται από τα Μετέωρα, τον Κόζιακα, τα Αθαναμικά όρη, τα Αντιχάσια όρη, τα Χάσια, την Τριγγία, την Κακαρδίτσα, το Αυγό και το Λάκμο.
Τρίκαλα

Ανακαλύψτε την Περιοχή

Αναλυτικά

Η πόλη των Τρικάλων

Η πόλη των Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκα ή Τρίκκη, η οποία ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ. και ονομάστηκε έτσι από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή κατ’ άλλους του Ασωπού ποταμού. Η πόλη ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας, καθώς εδώ έζησε και έδρασε ο Ασκληπιός, που σήμερα αποτελεί έμβλημα του Δήμου Τρικκαίων, ο οποίος ήταν και βασιλιάς της πόλης. Χτισμένη στην αγκαλιά του Θεσσαλικού κάμπου, η πόλη των Τρικάλων αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για όσους θέλουν να απολαύσουν μια πρωτόγνωρη φυσική ομορφιά. Εδώ γεννήθηκε και έδρασε ο περίφημος γιατρός της αρχαιότητας, Ασκληπιός. Το γραφικό ποτάμι Ληθαίος που είναι παραπόταμος του Πηνειού και σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο γιός της Λήθης, διασχίζει τα Τρίκαλα δίνοντας μια μαγευτική νότα. Πολλές είναι οι γέφυρες που ενώνουν τις δυο όχθες του ποταμού με πιο όμορφη την κεντρική, που κατασκευάστηκε το 1886 στη Γαλλία.

Αξίζει να δείτε:

Το Φρούριο
Στα βόρεια της πόλης των Τρικάλων δεσπόζει επιβλητικό το Φρούριο με τον Πύργο και το Ρολόι του. Οι ρίζες του βυθίζονται στα Κλασσικά και Ελληνιστικά χρόνια. Ανακατασκευάστηκε ριζικά από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ. Αναφέρεται στο χρυσόβουλο (1336) του Ανδρόνικου Γ’ Παλαιολόγου. Με τριπλή περιτείχιση, κατέχει τη θέση της αρχαίας ακρόπολης, που περιβαλλόταν από τείχος κλασσικής εποχής. Πολλές μετατροπές υπέστη το μεσαιωνικό φρούριο και κατά την τουρκοκρατία μετά τις θεσσαλικές επαναστάσεις του 1854 και 1878. Το Φρούριο φιλοξενεί το υπαίθριο θέατρο όπου κάθε καλοκαίρι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ποικίλες θεατρικές παραστάσεις. Μπορεί, επίσης, να επισκεφθεί τον Πύργο του Ρολογιού και να θαυμάσει από ψηλά ολόκληρη την πόλη και μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου. Η πιο μαγευτική στιγμή είναι η ώρα του ηλιοβασιλέματος. Ο επισκέπτης, καθισμένος στα σκαλοπάτια του Φρουρίου, μένει εκστασιασμένος από το όμορφο θέαμα που του προσφέρει απλόχερα η φύση.

Ληθαίος Ποταμός
Τα Τρίκαλα χρωστούν κατά πολύ τη σημερινή τους ομορφιά στο γραφικό ποτάμι του Ληθαίου, που διασχίζει την πόλη διαγωνίως από τη ΒΔ εως την ΝΑ άκρη της. Οι δυο όχθες του συνδέονται με πολλές γέφυρες, με πιο σημαντική και όμορφη την κεντρική. Η τελευταία κατασκευάστηκε το 1886 στη Γαλλία από Γάλλους μηχανικούς και είναι μεταλλική. Η κοίτη του Ληθαίου έχει διαμορφωθεί και εξωραϊστεί τα τελευταία χρόνια. Τις όχθες του στολίζουν πανύψηλα πλατάνια, αγριοκαστανιές κ.α., που σε συνδυασμό με τα δένδρα των γύρω πλατειών, δημιούργούν ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Ο Ληθαίος, σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι ο ποταμός της Λήθης.

Κεντρική Γέφυρα
Ο επισκέπτης μπορεί να σταθεί για λίγο στην κεντρική πεζογέφυρα και να αισθανθεί ότι βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του καταστρώματος ενός καραβιού που ταξιδεύει στο Ληθαίο ποταμό. Μπορεί, επίσης, να καθίσει για λίγο στα παγκάκια και θαυμάσει μέσα από γυάλινους φεγγίτες τη ροή των νερών του Ληθαίου. Αν στρέψει το βλέμμα του στη βόρεια πλευρά, θα αντικρίσει στην απέναντι γέφυρα να στέκει το άγαλμα του Ασκληπιού – έργο του γλύπτη Θεόδωρου Βασιλόπουλου. Ο καταρράκτης που χύνεται μπροστά από τη βάση του αγάλματος δημιουργεί ένα ανεπανάληπτο θέαμα, ειδικά το βράδυ που οι όχθες του Ληθαίου είναι φωτισμένες. Η κεντρική πεζογέφυρα κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς και είναι μεταλλική. Μέχρι το 1996 λειτουργούσε και ως γέφυρα οχημάτων. Είναι ο συνδετικός κρίκος της πόλης καθώς ενώνει τον πιο εμπορικό δρόμο των Τρικάλων, την οδό Ασκληπιού με την Κεντρική πλατεία των Ηρώων Πολυτεχνείου.

Τζαμί του Οσμάν Σαχ
Ένα σπάνιο μνημείο σαν το Κουρσούμ – Τζαμί ξυπνάει μνήμες μιας άλλης ιστορικής εποχής και φέρνει στο μυαλό του επισκέπτη εικόνες από τον πολιτισμό της Ανατολής. Βρίσκεται νότια της πόλης και μετά την είσοδο από την πλευρά της Καρδίτσας. Η παράδοση λέει, ότι ο πρίγκιπας Οσμάν Σαχ, γιος του σουλτάνου Σουλεϊμάν (1520 – 1566) ήλθε στα Τρίκαλα κυνηγημένος και άρρωστος. Επειδή στα Τρίκαλα γιατρεύτηκε, έχτισε το τζαμί αυτό σε ανάμνηση της σωτηρίας του. Κτίστηκε στα μέσα του 16ου αι. από τον ονομαστό αρχιτέκτονα Σινάν Πασά (1490 – 1588), ο οποίος ήταν ελληνικής καταγωγής. Το Κουρσούμ Τζαμί είναι χαρακτηριστικό μνημείο της ανατολικής αρχιτεκτονικής και ξεχωρίζει για τον μεγαλοπρεπή θόλο του ο οποίος είναι ημισφαιρικός και μολυβοσκέπαστος – από εκεί και η ονομασία του, (κουρσούμ = μολύβι). Ο επισκέπτης αισθάνεται δέος αντικρίζοντας τις διαστάσεις του. Η διάμετρός του είναι 18 μ. και η κορυφή απέχει από το έδαφος περίπου 22 μ. Είναι κτισμένο από πελεκητές πέτρες ανάμεσα στις οποίες μεσολαβούν στρώσεις ερυθρών πλίνθων. Είναι κατασκευασμένο, έτσι ώστε να έχει τέλεια ακουστική. Στα νότια του Τζαμιού σώζεται ο Τουρμπές (μαυσωλείο) του Οσμάν Σαχ, που είναι οκταγωνικό κτίσμα με θόλο. Ο Εβλιγιά Τσελεμπή γράφει ότι “όμοιό του σε άλλη χώρα δεν υπάρχει… Είναι ένα κτίριο γεμάτο φως, κομψό, πλούσιο, λαμπρό, ένα τζαμί ευχάριστο, χαριτωμένο, παραδειγματικό”. Κτίστηκε στα μέσα περίπου του 16ου αιώνα. Νοτίως του τζαμιού βρίσκεται ο κομψός τουρμπές (=μαυσωλείο) του Οσμάν Σαχ (+ 1567-8), του οποίου η κάτοψη είναι οκταγωνική. Το 1993 το Τζαμί ανακατασκευάστηκε και είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO. Σήμερα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ήπιου χαρακτήρα, όπως εκθέσεις έργων τέχνης, ομιλίες. Το όμορφο θέαμα συμπληρώνουν το σιντριβάνι που βρίσκεται στην είσοδο και το άφθονο πράσινο στον περιβάλλοντα χώρο.

Προφήτης Ηλίας – Ζωολογικός κήπος
Στο βόρειο τμήμα της πόλης βρίσκεται ο πευκόφυτος λόφος του Προφήτη Ηλία, με το σταυροειδές εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία του έτους 1896. Τιμάται στις 20 Ιουλίου. Πίσω από το εξωκλήσι, στη θέση Ντάπια, εντοπίστηκαν νεολιθικά μονόχρωμα όστρακα. Κάτω ακριβώς από το λόφο ανασκάφηκε στη δεκαετία του ’50 από τον Α. Ορλάνδο τμήμα παλαιοχριστιανικής βασιλικής (του δεύτερου μισού του 5ου αι.). Ο λόφος αποτελεί ένα πραγματικό πνεύμονα πρασίνου για την πόλη. Αξέχαστη εμπειρία για τον επισκέπτη θα μείνει η βόλτα του στο λόφο του Προφήτη Ηλία, μετά το Φρούριο, όπου βρίσκεται ο Ζωολογικός Κήπος της πόλης. Ο χώρος του Ζωολογικού Κήπου εκτείνεται μέσα στο καταπράσινο φυσικό τοπίο. Φιλοξενεί αρκετά είδη ζώων και αποτελεί πόλο έλξης μεγάλων και μικρών όλο το χρόνο. Έπειτα από τη βόλτα ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να απολαύσει ό,τι επιθυμεί στο Τουριστικό Περίπτερο του Προφήτη Ηλία.

Τα Μετέωρα – Ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο

Το γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων αποτελεί παγκόσμιο αξιοθέατο και μοναδικό μνημείο της φύσης. Στην κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας, ανάμεσα στα Χάσια ΒΑ και την Πίνδο δυτικά, εκεί που τελειώνει η Θεσσαλική πεδιάδα, υψώνονται γιγάντιοι βράχοι που δημιουργούν ένα θέαμα μοναδικό ίσως στον κόσμο. Το φαινόμενο των βράχων δεν αναφέρεται ούτε στη μυθολογία ούτε από κάποιον Έλληνα ή ξένο ιστορικό. Εδώ και χίλια περίπου χρόνια άρχισαν να ασχολούνται οι ιστορικοί και οι γεωλόγοι με τη δημιουργία αυτών των βράχων, διατυπώνοντας διάφορες θεωρίες.  Η επικρατέστερη θεωρία είναι του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με την θεωρία του ένας μεγάλος ποταμός είχε τις εκβολές του στην περιοχή αυτή, που για εκατομμύρια χρόνια καλυπτόταν από ένα στενό και βαθύ θαλάσσιο τμήμα. Τα νερά του ποταμού εναποθέτουν στις εκβολές φερτές ύλες και πέτρες και γενικότερα διάφορα υλικά που μεταφέρονταν με τα νερά του από βορειότερα τμήματα της αρχέγονης κεντρικής Ευρώπης. Από τη συσσώρευση των υλικών αυτών σχηματίστηκαν δελτογεννείς κώνοι. Πριν από 25-30 εκατομμύρια χρόνια μετά από γεωλογικές μεταβολές που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των αιώνων, ανυψώθηκε το κεντρικό τμήμα της σημερινής Ελλάδος και βυθίστηκε η περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία αποτέλεσε μία λίμνη. Αργότερα δημιουργήθηκε το άνοιγμα των Τεμπών, με αποτέλεσμα τα νερά να χυθούν στο σημερινό Αιγαίο και να αποκαλυφθεί η θεσσαλική πεδιάδα. Κατά την τριτογενή περίοδο στη διάρκεια των αλπικών πτυχώσεων, αποκόπηκαν οι συμπαγείς όγκοι των “βράχων” από την οροσειρά της Πίνδου που δημιουργήθηκε και με την πάροδο των αιώνων σχηματίσθηκε ανάμεσά τους η κοιλάδα του Πηνειού ποταμού. Με τη συνεχή διάβρωση από τους ανέμους και τις βροχές, καθώς και από άλλες γεωλογικές μεταβολές, οι βράχοι αυτοί στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών πήραν την σημερινή τους μορφή. Στις κοιλότητες των βράχων, στις σχισμές τους και στις κορυφές τους βρήκαν προστασία οι άνθρωποι της περιοχής από τις επιδρομές διαφόρων κατακτητών και αυτών που πέρασαν από την περιοχή.

Καλαμπάκα

Η Καλαμπάκα είναι γνωστή σ’ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο από τα περίφημα μοναστήρια που είναι κτισμένα στις κορυφές των βράχων των Μετεώρων και βρίσκονται ανατολικά και βόρειά της. Εκατομμύρια επισκέπτες συρρέουν απ’ όλο τον κόσμο κάθε χρόνο για να τα θαυμάσουν και να τα προσκυνήσουν. Κατ’ ανάγκη διαμένουν στην Καλαμπάκα και το Καστράκι. Η Καλαμπάκα είναι μία πόλη με πλούσια ιστορία και σημαντικά μνημεία. Η πόλη της Καλαμπάκας είναι κτισμένη στις ρίζες των βράχων των Μετεώρων και στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού, στο σημείο που αυτός εισέρχεται στη Θεσσαλική πεδιάδα. Αποτελεί ορμητήριο για τους επισκέπτες της που επιθυμούν να γνωρίσουν τα μνημεία και τις υπέροχες τοποθεσίες του Ασπροποτάμου, των Χασίων, του Κόζιακα και κυρίως των Μετεώρων. Η πόλη της Καλαμπάκας είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας που καταλαμβάνει το Β.Δ. τμήμα του νομού των Τρικάλων. Σ’ αυτή βρίσκονται ωραία ξενοδοχεία, σύγχρονα Campings, εστιατόρια, τουριστικά καταστήματα. Το αρχαίο όνομα της πόλης ήταν Αιγίνιον. Έτσι μνημονεύεται στα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας της θέσης της. Το όνομα Αιγίνιον μαρτυρείται από εντοιχισμένη επιγραφή που βρίσκεται στον ανατολικό τμήμα της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Στις αρχές του 10ου αιώνα (901-907) η σημερινή Καλαμπάκα αναφέρεται ως Σταγοί, όνομα που διατηρείται και σήμερα ως Μητροπολιτικός τίτλος. Από την Καλαμπάκα πέρασαν πάρα πολλοί περιηγητές από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα και την αναφέρουν είτε με το όνομα Αιγίνιον ή με το όνομα Σταγοί ή με το σημερινό της Καλαμπάκας. Στο Β.Α. τμήμα της πόλης βρίσκεται η γραφική συνοικία του Σοπωτού κάτω από τον βράχο της Αγίας Τριάδος (ανατολικά) και τον βράχο του ‘Aλτσου
(βόρεια).
Στην πόλη υπάρχουν πολλοί μικροί ναοί, εξωκλήσια της μεταβυζαντινής εποχής, σε αρκετά δε από αυτά υπάρχουν αξιόλογες αγιογραφίες.

Αξίζει να δείτε:

-Τα 24 μοναστήρια των Μετεώρων που σώζονται, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε έξι από αυτά: το Μεγάλο Μετέωρο, το Βαρλαάμ, την Αγία Τριάδα, τον Άγιο Στέφανο, το Ρουσάνο και τον Αγίο Νικόλαο Αναπαυσά.
-Την παλιά πόλη της Καλαμπάκας, Σωποτού, που έχει αναπλαστεί πρόσφατα και να περιπλανηθείτε στα στενά της.
-Τον παλιό οικισμό στο Καστράκι (Κούκος Μαχαλάς) που χαρακτηρίζεται από πετρόχτιστα σπίτια και προσφέρεται για όμορφους περιπάτους.
-Τη μοναδική στην Ελλάδα Σχολή Ξυλογλυπτικής και το Χαλκουργείο Στεφανίδη, ένα παραδοσιακό χαλκουργείο με σπάνια χειροποίητα χάλκινα είδη.
-Στο Καστράκι εκκλησίες κτισμένες κυρίως την εποχή της Τουρκοκρατίας, όπως ο Ι.Ν. της Θεοτόκου με το μοναδικό μαρμάρινο άμβωνα στο κέντρο του, ο Ι.Ν. Αγ.Νικολάου και ο Ι.Ν. Αγ.Αθανασίου.

Πύλη – Ελάτη -Περτούλι – Νεραϊδοχώρι

Δεκαοκτώ χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα προς Άρτα, βρίσκεται η πανέμορφη κωμόπολη της Πύλης (παλιότερα Πόρτα και ακόμη παλιότερα Πόρτα-Παζάρ). Βρίσκεται στην είσοδο της πεδινής περιοχής της Θεσσαλίας προς τα ορεινά της Πίνδου. Tο όνομά της οφείλεται στα δύο αντικριστά βουνά τον Κόζιακα και τον Ίταμο που διαχωρίζονται από τον Πορταϊκό ποταμό και σχηματίζουν μία φυσική μεγαλόπρεπη πύλη. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς βρίσκεται στο κέντρο σπουδαίων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, αλλά και γιατί αποτελεί πέρασμα για τα γραφικά ορεινά χωριά των Τρικάλων. Αφήνοντας πίσω το μοναδικό αυτό πέρασμα διασχίζοντας τη γέφυρα Κονδύλη και ανηφορίζοντας στις πλαγιές του Κόζιακα, μετά από 14 χλμ κάνει την εμφάνισή του ο πρώτος οικισμός η Ελάτη.

Η Ελάτη ή αλλιώς Τύρνα – το παλιό όνομα του χωριού μέχρι το 1955 – είναι χτισμένη σε 900μ. υψόμετρο και παρόλο που είναι περιτριγυρισμένη από τις κορυφές του Ψήλου, της Αρκουδότρυπας και του Κόκκινου Βράχου είναι προσβάσιμη όλες τις εποχές του έτους. Συνδυάζοντας τις σπάνιες ομορφιές της, τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του χωριού με το άφθονο χιόνι το χειμώνα και το δροσερό και υγιεινό κλίμα το καλοκαίρι η Ελάτη αποτελεί ένα από τα πιο ανεπτυγμένα παραθεριστικά κέντρα της περιοχής. Ανάμεσα στην Ελάτη και το Περτούλι υπάρχει το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, ένα υπέροχο τουριστικό Χιονοδρομικό Κέντρο που και μόνο λόγω της μικρής του απόστασης από τα χωριά της περιοχής αλλά και τα Τρίκαλα, συγκεντρώνει τα βλέμματα των φίλων του σκι. Σε υψόμετρο 1.150μ. και απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Ελάτη συναντούμε το Περτούλι. Πρόκειται για ένα από τα πιο παλαιά χωριά της Θεσσαλίας, ιδανική αφετηρία εξορμήσεων και περιηγήσεων στις γύρω περιοχές. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά βουνού, με γραφικά πέτρινα σπίτια με κόκκινες ή πέτρινες στέγες, το χωριό ξεχωρίζει για την υπέροχη φύση και το ελατοδάσος του, το οποίο διακόπτεται από ειδυλλιακά ξέφωτα, γνωστά ως Περτουλιώτικα Λιβάδια. Το δάσος του Περτουλίου είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα στην Ελλάδα.

Ανηφορίζοντας σε υψόμετρο 1.140μ επόμενος σταθμός από το Περτούλι. αποτελεί το πυκνοκατοικημένο Νεραϊδοχώρι, παλιότερα γνωστό ως Βετερνίκ, όπου με τις κόκκινες στέγες των σπιτιών θυμίζει θέρετρο των Άλπεων. Περιβάλλεται από τις κορυφές Λουπάτα, Νεράιδα με την εκπληκτική θέα και Μαρόσα, απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα των χωριών της Μεσοχώρας, τη λίμνη του Μέγδοβα στην Καρδίτσα και το θεσσαλικό κάμπο.

Αξίζει να δείτε:
-Το λίθινο τοξωτό γεφύρι επί του Πορταϊκού κτισμένο το 1.514 μ.Χ. από τον Άγιο Βησσαρίωνα, 1χλμ. περίπου δυτικά της Πύλης
-Απέναντι από τον συνοικισμό της Πόρτα-Παναγιάς τον ονομαστό ομώνυμο βυζαντινό ναό που χρονολογείται από την εποχή της Άννας Κομνηνής (1283 μ.Χ). Επίσης αξιοθαύμαστες στην Πύλη, είναι οι Ιερές Μονές του Δουσίκου και της Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας.
-Το σπήλαιο στην Αρκουδότρυπα καθώς και την τοποθεσία με τους σταλακτίτες στα όρια της Πιαλείας.
-Τα μοναδικά σε ομορφιά πλήθος δασικά μονοπάτια στα Περτουλιώτικα Λιβάδια
-Τις υπέροχες πηγές Κανάλια, Καλογερομάντρι, Γούβες, Ίταμος, Αρβανίτες της περιοχής της Ελάτης
-Το καταφύγιο «Χατζηπέτρος» κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Κόζιακα.
-Την υπέροχη σε ομορφιά παρθένα φύση στις πηγές Γκούρα του Θεοχάρη και του Καρακίτσιου.
-Τα δάση του έλατου και τους ορεινούς χείμαρρους Καμιαΐτη και Κακόρεμα με το κτιστό μονοπάτι στο σημείο που σχηματίζει ένα μικρό φαράγγι.
-Τους ναούς του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής στο Νεραϊδοχώρι.

Ασπροπόταμος

Η περιοχή του άνω Ασπροποτάμου κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο νομό Τρικάλων και αυτό γιατί συνδυάζει την παρθένα ομορφιά της με τις μακραίωνες παραδόσεις της. Έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000). 

Τοποθεσία: Τα χωριά της περιοχής του άνω Aσπροποτάμου, ανήκουν στο Νομό Τρικάλων και εντάσσονται στο Δήμο Καλαμπάκας. Η Ανθούσα, το Χαλίκι, η Κρανιά, το Κατάφυτο, η Μηλιά, η Αγία Παρασκευή, η Καλλιρρόη, η Πολυθέα, το Στεφάνι, το Γαρδίκι και η Αθαμανία, συγκροτούν τον κύριο κορμό του Ασπροποτάμου.

Φύση: Χωριά πνιγμένα στα έλατα και στα πλατάνια ίσως από τα λίγα μέρη που διατηρούν ανέπαφη τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Την ξεχωριστή της ομορφιά την οφείλει στις υψηλές κορυφές όπως του Λάκμου (2295 μ.) και της Κακαρδίτσας, στα πλούσια σε ποικιλία δένδρων δάση και ιδιαίτερα του Ελάτου, καθώς και στα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου (Πηγές του Αχελώου). O Ασπροπόταμος σχηματίζεται από δύο παραπόταμους που συγκλίνουν σε ένα κεντρικό ρεύμα: ο ένας από την Κορυφή Ρόνα και ο άλλος από το Όρος Λάκμος (Περιστέρι). Κυρίαρχα είδη δένδρων είναι οι βελανιδιές, τα έλατα, τα πλατάνια και οι οξιές. Οι οικότοποι της περιοχής βρίσκονται σε καλή κατάσταση με αποτέλεσμα την παρουσία πολλών φυτικών και ζωικών ειδών, όπως το σαλέπι και το τσάι, η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το ζαρκάδι.

Σπήλαιο Θεόπετρας

Βρισκόμενος κανείς στην Καλαμπάκα αξίζει να επισκεφθεί το σημαντικό για τα ευρήματά του και την ιστορία του, Σπήλαιο της Θεόπετρας μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα από ιστορικής άποψεως σπήλαια της Ελλάδας, είναι και το σπήλαιο Θεόπετρας που βρίσκεται στην κοινότητα της Θεόπετρας, σε μικρή απόσταση από την Καλαμπάκα.

Στα δυτικά της εθνικής οδού Τρικάλων – Ιωαννίνων, 3χλμ πριν από τα Μετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο. Πρόκειται για τη δυτικότερη προϊστορική θέση της θεσσαλικής πεδιάδας, που βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Χάσια, η οποία αποτελεί και το φυσικό όριο μεταξύ Θεσσαλίας και Hπείρου.

Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρα από την επιφάνεια της πεδιάδας και 280 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Μπροστά από το σπήλαιο ρέει ο ποταμός Ληθαίος, παραπόταμος του Πηνειού.

Πηγή : Τουριστική Αγορά Επιμελητηρίου Τρικάλων

Δείτε στον Χάρτη