Κάλυμνος

Κάλυμνος

Το νησί των σφουγγαράδων & των αναρριχητών. Καλωσορίσατε στην Κάλυμνο, το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, παγκοσμίως γνωστό ως διεθνές κέντρο επεξεργασίας και εμπορίας σφουγγαριών, με μια παράδοση εκατοντάδων χρόνων. Μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κάλυμνος παρέμεινε η μοναδική ελληνική σπογγαλιευτική δύναμη, με εξαγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χάρη στην ιδιαίτερη γεωμορφολογία της, η Κάλυμνος συγκαταλέγεται πλέον στους διεθνώς αναγνωρισμένος προορισμούς για εναλλακτικές διακοπές.
KALYMNOS

Ανακαλύψτε την Περιοχή

Αναλυτικά

Πρωτεύουσα και λιμάνι της Καλύμνου είναι η Πόθια, ένας πολύχρωμος νησιώτικος οικισμός αμφιθεατρικά χτισμένος στις παρυφές δύο αντικριστών λόφων. Ο οικισμός διατηρεί αξιόλογη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, αφού στα στενά του δρομάκια στέκουν αντικριστά παλιά αρχοντικά, επιβλητικά καπετανόσπιτα και μονόχωρα λαϊκά σπίτια σφουγγαράδων. Ένα από αυτά είναι το αρχοντικό Βουβάλη, οικία του πιο γνωστού σπογγέμπορα και ευεργέτη του νησιού. Κάθε συνοικία έχει και την δική της εκκλησία, αλλά πιο εντυπωσιακές θεωρούνται ο ναός Σωτήρος Χριστού (1861), με τον ασημένιο τρούλο και το μαρμάρινο τέμπλο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και ο ναός του Αγίου Νικολάου. Επιβλητικά κτήρια, όπως το Επαρχείο και το Δημαρχείο, μαρτυρούν τις αρχιτεκτονικές επιρροές της ιταλικής κατοχής στο νησί.

Γνωρίστε την ιστορία του τόπου με μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου δεσπόζει η περίφημη χάλκινη «Κυρά της Καλύμνου» ̇ στο Ναυτικό Μουσείο με αντικείμενα από ναυάγια που εξιστορούν την παράδοση και τις μεθόδους σπογγαλιείας, ενώ στο «Καλύμνικο Σπίτι» θα μάθετε περισσότερα για τον καλύμνικο τρόπο ζωής στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα. Απαραίτητη είναι μια επίσκεψη και στο επιβλητικό Κάστρο Χρυσοχεριάς, που χτίστηκε τον 15ο αι. από τους Ιωαννίτες Ιππότες. Στις παρυφές του θα συναντήσετε και τους τρεις πετρόκτιστους ανεμόμυλους, σήμα κατατεθέν του νησιού. Όταν τελειώσετε την βόλτα σας στα σοκάκια της χώρας- και αφού απολαύσετε την μαγευτική θέα της χώρας από την εκκλησία του Αγίου Σάββα- κατευθυνθείτε στον παραλιακό δρόμο για να δοκιμάσετε σ’ ένα από τα γραφικά ταβερνάκια το «σπινιάλο», τον μεζέ των βουτηχτάδων από φούσκες, αχινούς ή σαλάχια που συντηρούνται σε θαλασσινό νερό ή το «μούρι», γεμιστό αρνί ή κατσίκι στη γάστρα.

Γύρω από τη Χώρα της Καλύμνου ξεδιπλώνονται γραφικοί οικισμοί- όπως ο Πάνορμος, το Χωριό, τα Σκαλιά και οι Μυρτιές. Σε καμία περίπτωση μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Βαθύ.

Πάνορμος

Παραθεριστικός οικισμός σε καταπράσινη περιοχή, με ωραίες ακρογιαλιές. Πολύ κοντά είναι η θέση «Tσουκαλαριό», όπου, όπως φαίνεται, υπήρχαν εργαστήρια αγγειοπλαστικής.

Xωριό

Παλιά πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη σε απόσταση ασφαλείας από τη θάλασσα, για να προστατεύεται από τους πειρατές. Είναι γραφικός οικισμός και οι 3.000 κάτοικοί του διατηρούν τις παραδόσεις του νησιού ζωντανές. Αξίζει να δείτε την εκκλησία της Παναγιάς Χαριτωμένης (1794), με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο κι επιχρυσωμένο τέμπλο της και το βυζαντινό Μεγάλο Κάστρο (11ου αι.), που μετασκευάστηκε και διευρύνθηκε τον 15ο αι., αποτελώντας το κατ’ εξοχήν οικιστικό κέντρο του νησιού. Στο εσωτερικό του σώζονται εννέα εκκλησίες με τοιχογραφίες του 15ου -16ου αι., ενώ από εδώ έχετε εκπληκτική θέα στο Χωριό και την Πόθια. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τον Προφήτη Ηλία, στην ψηλότερη κορυφή του νησιού πάνω από το κάστρο, την εκκλησία του Χριστού της Ιερουσαλήμ, 500μ. δυτικά του οικισμού, χτισμένη με πέτρες από ναό του Απόλλωνα, που υπήρχε εδώ. Στο προαύλιό της εντοπίστηκαν αγάλματα που χρονολογούνται στην ελληνιστική περίοδο (2ου αι. π.Χ.). Τέλος, μπορείτε να κάνετε μια στάση στα ερείπια της αρχαίας πόλης, στη θέση «Δάμος», στα βόρεια του Χωριού.

Bαθύς

Ένα από τα κοσμήματα του νησιού, μια πράσινη πινελιά στο άγονο τοπίο των βράχων είναι ο Βαθύς, με την εύφορη, γεμάτη εσπεριδοειδή κοιλάδα. Τα σπίτια απλώνονται αραιά μέσα στον κάμπο και πυκνώνουν προς τον μυχό του κλειστού όρμου. Ο οικισμός της Ρήνας, που αναπτυσσόταν στις πλαγιές των λόφων κοντά στο λιμάνι, καταστράφηκε στις αρχές του 15ου αι. από τους πειρατές.

Αξίζει να δείτε τα Ελληνικά, τον καλύτερα ίσως διατηρημένο παλαιοχριστιανικό οικισμό του ελλαδικού χώρου, καθώς τα οικοδομήματα σώζονται σε εντυπωσιακή κατάσταση. Ο οικισμός περιλαμβάνει και έξι παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, ενώ στο δυτικό τμήμα του βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Παναγιάς Κυρα-Χωστής με θαυμάσιες τοιχογραφίες από τον 11ο μέχρι τον 14ο αι. Επισκεφθείτε το καστρομονάστηρο της Παναγίας της Κυράς Ψηλής, 6 χλμ. Β, χτισμένο σε απόκρημνη θέση. Μέρος της εκκλησίας έχει χτιστεί στο κοίλωμα του βράχου. Τον Δεκαπενταύγουστο, που γίνεται πανηγύρι, τα κελιά χρησιμεύουν ως ξενώνες.

Οι πιο θαρραλέοι μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης το σπήλαιο Δασκαλειό, όπου εντοπίστηκαν προϊστορικά ευρήματα. Η πρόσβαση σ’ αυτό είναι δύσκολη και απαιτητική! Μια στάση αξίζει επίσης στην αρχαία ακρόπολη, στα Στημένια (5 χλμ. ΒΔ), που χρησιμοποιούσαν ως τους βυζαντινούς χρόνους.

Μυρτιές

Πανέμορφος οικισμός-αξιοθέατο, που πήρε το όνομά του από τις άφθονες μυρτιές της περιοχής. Πίσω του υψώνονται εντυπωσιακοί βράχοι. Ο οικισμός είναι ακριβώς απέναντι από την Τέλενδο και από εδώ φεύγουν τα καΐκια που συνδέουν τα δύο νησιά. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον οικισμό Μελιτσαχά με υπέροχο ηλιοβασίλεμα και την ενδιαφέρουσα εκκλησία του Αϊ-Γιάννη.

Μασούρι

Μικρός παραθαλάσσιος οικισμός με φόντο επιβλητικούς βράχους και μεγάλη αμμουδερή παραλία. Αξίζει να δείτε τα ερείπια βυζαντινού κάστρου στη θέση Καστέλλι.

Εμπορειός

Πρόκειται για το πιο απομακρυσμένο χωριό από την πρωτεύουσα του νησιού. Στην αρχαιότητα υπήρξε εμπορικό κέντρο, αφού το λιμάνι του είναι προστατευμένο από τους ανέμους λόγω των νησιών Τέλενδος και Καλαβρός. Αξίζει να δείτε το κάστρο, όπου σώζονται τμήματα από κυκλώπεια τείχη, και τον πύργο τους. Περίπου 7 χλμ. ΝΑ βρίσκεται το χωριό Σκαλιά, χτισμένο αμφιθεατρικά, με ωραία θέα στην Τέλενδο και στον Καλαβρό, ενώ 10 χλμ. ΝΑ ο όρμος του Αργινώντα, ένα επιβλητικό τοπίο με υπέροχα νερά.

Κοντινά νησιά

Από την πανέμορφη Κάλυμνο μπορείτε να περάσετε και στα νησιά Τέλενδος και Ψέριμος, για απόλυτη ηρεμία και γαλήνη.

Αναρρίχηση στην Κάλυμνο

Στην Κάλυμνο, το μικρό αυτό νησί που βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και στη Λέρο, η αναρρίχηση βράχου αποτελεί μια εμπειρία που μπορούμε να βιώσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο Σεπτέμβριος, μάλιστα, θεωρείται ένας από τους ιδανικότερους μήνες, καθώς συνδυάζει τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες για αναρρίχηση με την ευχάριστη θερμοκρασία της θάλασσας για κολύμβηση και θαλάσσια σπορ.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 12 χρόνια, όταν ένας Ιταλός αναρριχητής κάνοντας διακοπές στο νησί ανακάλυψε το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι βράχοι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 24 οργανωμένα πεδία από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Από τότε, αναρριχητές άρχισαν να συρρέουν στην Κάλυμνο, καθώς η φήμη για τις κατάφυτες από αρωματικά βότανα βουνοπλαγιές της και το υπέροχο θαλάσσιο περιβάλλον της άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κινητοποίηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μεταμόρφωση του νησιού: από έναν τόπο που βασιζόταν κατά κύριο λόγο στο εμπόριο σφουγγαριών και στην αλιεία σε παραδεισένιο προορισμό για τους λάτρεις της αναρρίχησης.

Σήμερα, στο νησί υπάρχουν περίπου 200 περιπατητικές διαδρομές και 77 αναρριχητικά πεδία, καθιστώντας την Κάλυμνο έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς όπου ο επισκέπτης αναρριχητής μπορεί να βρει ό,τι επιθυμεί: αφθονία από προκλητικούς σχηματισμούς βράχων που αντιτίθεται αρμονικά στην απλότητα και αυθεντικότητα του τόπου.

Εδώ, η δυνατότητα να εξερευνήσουμε νέες διαδρομές είναι απεριόριστη. Προσφέροντας αναρριχητική εμπειρία που μπορεί να διαρκέσει έως και έναν μήνα, η Κάλυμνος, περικυκλωμένη με μερικούς από τους πιο επιβλητικούς βραχώδεις όγκους που υπάρχουν στον κόσμο (το σπήλαιο Grande Grotta σχηματίζει ένα τεράστιο ασβεστολιθικό αμφιθέατρο), παρέχει πλούσια συλλογή από σχηματισμούς βράχων που με τις ασυνήθιστες λαβές τους προ-(σ)καλούν τον αναρριχητή κάθε στιλ και επίπεδου να τους κατακτήσει.

Παρά τον μεγάλο αριθμό αναρριχητών που την επιλέγουν, η Κάλυμνος παραμένει ένας γαλήνιος και ανεξερεύνητος ακόμα τόπος. Τα μικρά χωριά της διασκορπισμένα κατά μήκος της ακτογραμμής της, η αιώνια λιακάδα της και οι χωρίς όρια αναρριχητικές δυνατότητές της, έπεισαν ορισμένους από τους αναρριχητές να εγκατασταθούν στο νησί από την πρώτη κιόλας επίσκεψή τους, προκειμένου να προσφέρουν μαθήματα και καθοδήγηση ή ακόμα και να εργαστούν σε κάποιο από τα μικρά μαγαζάκια του νησιού.

Δραστηριότητες
Ωστόσο, για όσους δεν είναι διατεθειμένοι να περάσουν τις διακοπές τους σκαρφαλωμένοι σε έναν βράχο, υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες που θα εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους: οι διαδρομές ορεινής πεζοπορίας θα τους οδηγήσουν στα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για την καθημερινή μετακίνησή τους∙ το ποδήλατο βουνού θα ανεβάσει την αδρεναλίνη τους, ενώ μια απλή βόλτα με ποδήλατο στην ακρογιαλιά, θα τους δώσει την ευκαιρία να θαυμάσουν την ατελείωτη θέα προς τη θάλασσα.

Η Κάλυμνος φιλοξενεί επίσης παγκοσμίως γνωστά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Αναρρίχησης Καλύμνου, μια διεθνή συνάντηση αναρριχητών μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε δύο (2) χρόνια. Οι λάτρεις των καταδύσεων μπορούν να παρακολουθήσουν το Καταδυτικό Φεστιβάλ Καλύμνου κατά τη διάρκεια του οποίου προσφέρεται ένα πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τους λάτρεις της ελεύθερης και της αυτόνομης κατάδυσης. Μπορούν ακόμα να θαυμάσουν εκθέματα, όπως αντικείμενα από ναυάγια αρχαίων πλοίων, παλιές φωτογραφίες των αρχών του 20ού αιώνα, ναυτικούς χάρτες κ.ά.π., που διηγούνται τη ναυτική παράδοση του νησιού, την ιστορία και τις μεθόδους σπογγαλιείας και φιλοξενούνται στο Ναυτικό Μουσείο (στην παραλιακή ζώνη της Πόθιας).

Ας συνδυάσουμε λοιπόν τις πλούσιες δραστηριότητες αναρρίχησης βράχου με μια περιήγηση στα μνημεία της αρχαίας πόλης στη Χώρα∙ ας ακολουθήσουμε περιπατητικά μονοπάτια για να ανακαλύψουμε μικρά, απομονωμένα μοναστήρια ή ας προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για εξορμήσεις κάνοντας ιστιοπλοΐα γύρω από τα γειτονικά νησάκια και τους μικρούς, απρόσιτους για τον πολύ κόσμο, κολπίσκους!

Παραλίες της Καλύμνου

Λέγεται ότι η Κάλυμνος οφείλει το όνομά της στο «κάλλος των υδάτων που βρέχουν τις ακρογιαλιές της». Δεν είναι λοιπόν περίεργο το ότι στο νησί συναντά κανείς αμέτρητες ονειρεμένες παραλίες, ιδανικές για αξέχαστες βουτιές!

Από τις πιο δημοφιλείς είναι η αμμώδης παραλία του Μασουρίου, 9 χλμ. δυτικά της Πόθιας. Τα Θέρμα είναι η πιο κοντινή (οργανωμένη) παραλία στην Πόθια, σε απόσταση 2 χλμ. ενώ τα Βλυχάδια (5 χλμ. από την Πόθια) αποτελούνται ουσιαστικά από δύο παραλίες, μία αμμώδη και μία με βότσαλο.

Τα Λινάρια θεωρούνται οικογενειακή παραλία, ενώ οι νέοι προτιμούν το κοσμοπολίτικο Καντούνι. Ο Πλατύς Γιαλός φημίζεται για τη μαύρη αμμουδιά του και είναι ιδανικός για ψάρεμα, ενώ ο Εμπορειός είναι ιδανικός για wind και kite surfing.

Αν θέλετε να απομονωθείτε επιλέξτε τον κόλπο των Αργινώντων ή τις παραλίες Αλμυρές, Δρασώντα, Πεζώντα, Παλιονήσου, Σικάτη και Πετρώντα που είναι προσβάσιμες μόνο με καΐκι!

Πηγή: Visit Greece

Δείτε στον Χάρτη