Χίος

Χίος

Αν και η Χίος φημίζεται για τη μαστίχα της, ωστόσο εδώ δεν θα ανακαλύψετε μόνο το «μαγικό» αυτό δώρο της φύσης. Το νησί κατοικήθηκε ήδη από τη νεολιθική εποχή, κατακτήθηκε από τους Σαρακηνούς πειρατές και πλήρωσε μεγάλο τίμημα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Πατρίδα επιφανών λογίων και πολιτικών, όπως οι Αδαμάντιος Κοραής, Εμμανουήλ Ροΐδης και Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, η Χίος διεκδικεί επίσης τον τίτλο της γενέτειρας του Ομήρου.

Αναλυτικά

Η πόλη της Χίου, χτισμένη στην ανατολική πλευρά του νησιού, απέναντι από την Ιωνία της Μικράς Ασίας, μαρτυρά το αριστοκρατικό και ναυτικό παρελθόν του νησιού, ενώ τα 250 διασωθέντα αρχοντικά στον Κάμπο αποτελούν τεκμήριο της ένδοξης ιστορίας του.

Περιήγηση στο νησί:

  • Περιηγηθείτε στην πλούσια με τοπικά προϊόντα αγορά της πόλης, την περιβόητη Απλωταριά
  • Πιείτε καφέ στην κεντρική πλατεία Βουνακίου
  • Κάντε μια στάση στον κατάφυτο Δημοτικό Κήπο, και επισκεφτείτε το Κάστρο της Χίου που δεσπόζει αυτοκρατορικά δίπλα στο λιμάνι της πόλης και μετρά έντεκα αιώνες ζωής. Στο εσωτερικό του θα δείτε τον τάφο του τούρκου ναυάρχου Καρά Αλί, ο οποίος το 1822 διέταξε τη Σφαγή της Χίου, και για αυτό τιμωρήθηκε από τον Κωνσταντίνο Κανάρη.
  • Επισκεφτείτε το Βυζαντινό Μουσείο (Μετζητιέ Τζαμί), όπου εκτίθεται το ακριβές αντίγραφο του διάσημου πίνακα του Ντελακρουά «Η Σφαγή της Χίου», αλλά και τη Δημοτική Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής» όπου θα βρείτε 1.300 ιστορικούς τόμους, μεταξύ των οποίων και βιβλία από την προσωπική συλλογή του Αδαμάντιου Κοραή.
  • Θαυμάστε τα γνήσια αντίγραφα των ιστιοφόρων και των ατμοκίνητων πλοίων στο Ναυτικό Μουσείο και ταξιδέψτε στη λαμπρή ναυτική ιστορία και παράδοση του νησιού. Περπατήστε στα γραφικά καλντερίμια του Καλοπλύτη και φωτογραφίστε τα περίτεχνα αρχοντικά των καραβοκύρηδων. Συνεχίστε προς τα Ταμπάκικα όπου στέκονται επιβλητικά οι μύλοι των παλιών βυρσοδεψείων και επισκεφτείτε το Παλατάκι Ιουστινιάνι.

Μαστίχα, βέβαια. Και όχι μόνο.

Ασφαλώς, το διασημότερο προϊόν του νησιού είναι η γευστική μαστίχα! Με τη φήμη της να φτάνει στην άκρη του κόσμου, η μαστίχα ευδοκιμεί μόνο στη Χίο, όπου καλλιεργείται από την εποχή του Ομήρου στα νότια του νησιού, ενώ αποτελεί προϊόν πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης.

Ακόμη και σήμερα, όλες οι εργασίες συγκομιδής της από τον κορμό του δέντρου, καθαρισμού και επεξεργασίας της γίνονται με το χέρι, ενώ πλέον χρησιμοποιείται στην ιατροφαρμακευτική, στη χειρουργική, στην οδοντιατρική αλλά και στην κοσμετολογία. Στην αγορά της Απλωταριάς στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε πολλά προϊόντα μαστίχας, καθώς και πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού, γλυκόπιοτα λικέρ και πολλές τοπικές ποικιλίες ούζου!

Σήμερα η Χίος αριθμεί 53.000 κατοίκους. Ανακαλύψτε τα μέρη όπου οι Χιώτες αναπτύσσουν την καθημερινή ζωή τους: σε μεσαιωνικούς οικισμούς ή σε όμορφα χωριά δίπλα στη θάλασσα και ζήστε μαζί τους εντυπωσιακούς εορτασμούς, όπως την εκρηκτική Ανάσταση στο Βροντάδο!

Πηγή: Visit Greece

Ανακαλύψτε την Περιοχή

Δείτε στον Χάρτη