Σάμος

Σάμος

Η Σάμος δεσπόζει στο ανατολικό Αιγαίο. Το όνομά της, «Σάμη» κατά την αρχαιότητα, σημαίνει «Υψηλή», λόγω του επιβλητικού της τοπίου με τις πολλές δεσπόζουσες κορυφές. Το πανέμορφο νησί είναι γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων και σημαντικών πρωτοπόρων στον χώρο της επιστήμης και της τέχνης του αρχαίου κόσμου. Του φιλόσοφου Επίκουρου, του μεγάλου αστρονόμου Αρίσταρχου ( θεμελιωτής της ηλιοκεντρικής θεωρίας), λόγιων, επιστημόνων και μεγάλων καλλιτεχνών καθώς και του μεγαλύτερου μύστη όλων των εποχών, του Πυθαγόρα. Είναι το «σπίτι» της Ήρας και ο τόπος που φιλοξένησε τον Ηρόδοτο και τον Αίσωπο.

Αναλυτικά

Η Σάμος, το νησί με τη μεθυστική ομορφιά, τις συναρπαστικές εναλλαγές της φύσης, τις δεκάδες υπέροχες παραλίες, το πολυβραβευμένο της μοσχάτο και τα σπουδαία μνημεία του μακραίωνου πολιτισμού της υπήρξε η μυθική γενέτειρα της Ήρας, ο τόπος που φιλοξένησε τον Ηρόδοτο και τον Αίσωπο αλλά και σπουδαίων προσωπικοτήτων και μεγάλων πρωτοπόρων της επιστήμης και της τέχνης του αρχαίου κόσμου. Του φιλόσοφου Επίκουρου, του μεγάλου αστρονόμου Αρίσταρχου (θεμελιωτής της ηλιοκεντρικής θεωρίας), λόγιων, επιστημόνων και μεγάλων καλλιτεχνών καθώς και του μεγαλύτερου φιλοσόφου – μαθηματικού όλων των εποχών, του Πυθαγόρα. Το νησί γνώρισε μέρες απερίγραπτου μεγαλείου, καθώς αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό κέντρο του μεσογειακού κόσμου. Τα περικαλλή ιερά και οι φιλοσοφικές εταιρείες του νησιού έχαιραν εκτίμησης από βασιλείς, ιερείς, ανθρώπους των γραμμάτων και της αναζήτησης.

Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε δύο μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το Πυθαγόρειο, ένα αρχαίο οχυρωμένο λιμάνι με αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία, καθώς και το Ηραίο, τον ναό της Σάμιας Ήρας. Τα καλοκαίρια, παρακολουθήστε πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσικά φεστιβάλ. Περπατήστε στο Βαθύ, τον παραδοσιακό οικισμό του νησιού και γνωρίστε την ιστορία του τόπου.

Περιήγηση στο νησί

Η Σάμος είναι ένας τόπος με οργιώδη βλάστηση και καταπράσινες διαδρομές. Είτε βρεθείτε στους επιβλητικούς ορεινούς της όγκους, όπως ο Κέρκης και η Άμπελος είτε στις σπηλιές, τα φαράγγια και τις ρεματιές, το παρθένο φυσικό περιβάλλον του νησιού θα σας εντυπωσιάσει. Περπατήστε στο βουνό Κέρκης, από τα Βοτσαλάκια του Μαραθόκαμπου μέχρι την κορυφή του, τη Βίγλα, στα 1400 μέτρα. Περιπλανηθείτε στους οικισμούς, μέσα από παλιά λιθόστρωτα, για να δείτε από κοντά το Γενοβέζικο Κάστρο και τον Πύργο του Σαρακίνη, ένα μεγαλόπρεπο οικοδόμημα του 16ου αιώνα, αληθινό φρούριο της εποχής.

Επισκεφθείτε τα μοναστήρια της Ζωοδόχου Πηγής ή Αηλιώτισσα, της Αγίας Ζώνης με τη σπουδαία βιβλιοθήκη και του Τιμίου Σταυρού με τον εντυπωσιακό θρόνο. Ανεβείτε στην Παναγιά τη Σαραντασκαλιώτισσα, χτισμένη στην είσοδο της λεγόμενης σπηλιάς του Πυθαγόρα.

Παρατηρείστε την άγρια ορνιθοπανίδα, στήνοντας καρτέρι κοντά στον βιότοπο της Αλυκής ή της λίμνης Γλυφάδας και φωτογραφήστε τους ερωδιούς, τους αργυροπελεκάνους και τα ροζ φλαμίνγκο που ξαποσταίνουν εκεί, προτού συνεχίσουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Επισκεφθείτε τους καταρράκτες του Καρλοβασίου. Ο μεγαλύτερος από τους δύο έχει 5μ. ύψος και για να τον απολαύσετε σε όλο του το μεγαλείο πρέπει να ανεβείτε τα 60 ξύλινα σκαλοπάτια μέχρι το ξέφωτο με την πανοραμική θέα, η οποία θα σας ανταμείψει.

Κάντε μια στάση στον Αρχαιολογικό Χώρο του Πυθαγόρειου όπου βρίσκεται σε αυτόν αυτό που πολλοί αποκαλούν το όγδοο θαύμα της αρχαιότητας: Το Ευπαλίνειο Όρυγμα, το θαυμαστό έργο του μηχανικού Eυπαλίνου (6ος αι. π.Χ.), το οποίο εξυπηρετούσε την ύδρευση της αρχαίας πόλης μέσω σήραγγας 1.036μ.

Η παράδοση λέει, πως στη Σάμο γεννήθηκε και μεγάλωσε η θεά Ήρα και για το λόγο αυτό, το Ιερό της στο Ηραίο είναι το μεγαλύτερο του αρχαίου κόσμου. Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού περιλαμβάνει τον τεράστιο (μήκους 109 μ., πλάτους 55 μ. και ύψους 25 μ.), ιωνικού ρυθμού, ναό της Ήρας (κοινώς γνωστός με το όνομα Κολώνα, εξαιτίας του μοναδικού κίονα που διατηρείται όρθιος στις μέρες μας), τον μεγάλο βωμό και την ιερά οδό (τον δρόμο που οδηγούσε από την πόλη, το σημερινό Πυθαγόρειο, στο ιερό). Το Πυθαγόρειο και το Ηραίο συγκαταλέγονται από το 1992 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμου φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, ευρήματα από το Ηραίο, καθώς και ο υπερμεγέθης Κούρος του Λευκία (ύψους 5 μ.), του 580 π.Χ.

Η αδρή φυσιογνωμία της Σάμου δεν εξαντλείται στα σπουδαία μνημεία και τις ιστορικές αφηγήσεις. Ούτε στα βουνά και τις πεζοπορικές διαδρομές. Είναι κοσμική, αν μείνετε στο Βαθύ, το Κοκκάρι ή το Πυθαγόρειο. Είναι μοναχική, αν προτιμήσετε τον Μαραθόκαμπο, την Κέρβελη ή τη Μυκάλη. Είναι ξενύχτισσα και της αρέσει το ξεφάντωμα, αλλά και γαλήνια, ιδανική για ηρεμία, περισυλλογή και ξεκούραση.

Το Βαθύ είναι η πρωτεύουσα ενώ λιμάνι του νησιού είναι η Σάμος, που αποτελούν ενιαίο οικιστικό σύνολο. Χτισμένη αμφιθεατρικά στο βάθος του ομώνυμου κόλπου, στο ΒΑ τμήμα του νησιού, η πρωτεύουσα διατηρεί ακέραιο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, με πολλά νεοκλασικά κτήρια και μικρά γραφικά σπιτάκια με κεραμοσκεπές. Περπατήστε την πόλη και γνωρίστε την πλατεία Πυθαγόρα ή Λιονταριού, κοντά στην παραλία. Ονομάζεται λόγω του τεράστιου μαρμάρινου λιονταριού που δεσπόζει στο κέντρο της.

Κάντε μια βόλτα για να δείτε αξιόλογα κτήρια και μνημεία της πόλης όπως το Βουλευτήριο, το Δικαστικό Μέγαρο, το μνημείο Πεσόντων. Αξίζει μια στάση στον δημοτικό κήπο και την Πινακοθήκη, που στεγάζεται στο θαυμάσιο, νεοκλασικό Δημαρχείο της πόλης. Εδώ θα δείτε κειμήλια της ιστορίας του νησιού από το 1821 έως τα νεότερα χρόνια, το «Σύνταγμα της Σάμου» καθώς και προσωπογραφίες αγωνιστών και ηγεμόνων. Στο Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο, που στεγάζεται στο μητροπολιτικό μέγαρο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε συλλογή έργων αργυροχρυσοχοΐας και χρυσοκεντητικής, εικόνες και χειρόγραφα σε μεμβράνες. Ανεβείτε στο Άνω Βαθύ, μια πανέμορφη συνοικία για να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αϊ-Γιαννάκη, έξοχο δείγμα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής ενώ αν αγαπάτε το κρασί, στη θέση Μαλαγάρι μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Σαμιακού Οίνου.

Παραλίες

Από το Πυθαγόρειο μέχρι το Ηραίο εκτείνεται η πιο δημοφιλής (κατά βάση αμμουδερή) ακτογραμμή του νησιού, κατά τόπους οργανωμένη με beach bars, ξαπλώστρες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ. Υπέροχα διάφανα νερά και αμμουδιά θα βρείτε και στη Χρυσή Άμμο και στον Λιμιώνα, στην περιοχή του Μαραθόκαμπου, ενώ πολυσύχναστα είναι και τα Βοτσαλάκια. Για φουλ του βότσαλου και ακόμη πιο δροσερά νερά κινηθείτε βόρεια, στο Κοκκάρι (όπου συχνάζουν οι λάτρεις του windsurfing), στις οργανωμένες Τσαμαδού και Τσάμπου (στο δεύτερο κομμάτι της συχνάζουν γυμνιστές) και, φυσικά, στο απλόχωρο και με beach bar Ποτάμι, μετά το Καρλόβασι. Ενδιάμεσα υπάρχουν πιο ήσυχες και χωρίς οργανωμένες παροχές παραλίες. Οι πιο παρθένες παραλίες βρίσκονται στα δυτικά και είναι κυρίως προσβάσιμες από χωματόδρομους που απαιτούν τετρακίνηση ή και μονοπάτια, όπως το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι, όπου θα κολυμπήσετε με φόντο τις πευκόφυτες πλαγιές (πρόσβαση από το Ποτάμι), ο κολπίσκος στο ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη, η Πλάκα, το Φαγκρί και ο Άγιος Ισίδωρος. Στα ανατολικά, τέλος, οι οικογένειες προτιμούν την οργανωμένη βοτσαλωτή παραλία Μυκάλη και τα ρηχά νερά της Ψιλής Άμμου.

Πηγή: Visit Greece /Athinorama

Ανακαλύψτε την Περιοχή

Δείτε στον Χάρτη