Αναλυτικά
Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι στο χώρο της σύγχρονης πόλης υπήρχε ο οικισμός Δύραμα ή Ύδραμα, όπου από το πλήθος των θεών του ελληνορωμαϊκού πανθέου και των τοπικών θεών που λατρεύονταν στην περιοχή (Aπόλλωνας, Άρτεμις, Ίσιδα, Hρακλής) ξεχώριζε ο Διόνυσος, και κατά τους βυζαντινούς χρόνους πόλη με την πιθανή ονομασία «Δραβήσκος». Στη μεσοβυζαντινή εποχή (9ος-13ος αι.) η Δράμα, οχυρωμένη με κάστρο, ήταν εμπορικός και στρατιωτικός κόμβος. Στα τέλη του 19ου αι. η παραγωγή και το εμπόριο καπνού, η λειτουργία του σιδηρόδρομου (1895) και η βελτίωση του οδικού δικτύου προς το λιμάνι της Καβάλας οδήγησαν στην αύξηση του πληθυσμού και την ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας. Στις αρχές του 20ού αι. η Δράμα γνώρισε τη βουλγαρική κατοχή και συμμετείχε στον Μακεδονικό Αγώνα. Απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό την 1η Ιουλίου του 1913. Απέχει 650 χλμ. BA από την Aθήνα και 150 χλμ. BA από τη Θεσσαλονίκη. Διάσπαρτα σε όλη την πόλη θα συναντήσετε σημαντικά αξιοθέατα και αρχιτεκτονήματα που της χαρίζουν ένα ξεχωριστό ύφος.
Αξίζει να επισκεφθείτε:
- Τον μακεδονικό τάφο των ελληνιστικών χρόνων, που βρέθηκε μέσα στην πόλη (κοντά στην πλατεία Δικαστηρίων) και μαρτυρεί την κατοίκηση της περιοχής κατά τους ιστορικούς χρόνους.
- Το ταφικό σύμπλεγμα από την εποχή του σιδήρου, που εντοπίστηκε στην περιοχή της Βιομηχανικής Ζώνης της Δράμας.
- Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, ειδυλλιακή τοποθεσία στο κέντρο της πόλης με πηγές, λιμνούλες και καταρράκτες, ταβέρνες, ένα υπαίθριο θεατράκι και χώρους αναψυχής. Δείτε τους παραδοσιακούς νερόμυλους και τις πολυώροφες καπναποθήκες, που καθρεπτίζονται στα νερά της λίμνης (Σπήρερ, Φαρατζή, κ.α.).
- Το εμπορικό κέντρο της πόλης, στα σοκάκια της οδού Βενιζέλου και στον κεντρικό δρόμο της 19ης Μαΐου, κοντά στον ναό του Αγίου Νικολάου και στην πλατεία Ελευθερίας.
- Το Μέγαρο Αναστασιάδη (1876), επενδυμένο εξωτερικά με το περίφημο ντόπιο μάρμαρο, που αποτελεί ένα από τα βασικότερο στοιχεία ανάπτυξης του νομού.
- Το συγκρότημα των παλαιών Εκπαιδευτηρίων Δράμας (1907), στη συμβολή των δρόμων Περδίκα και Βενιζέλου.
- Το ανακαινισμένο κτίριο του παλαιότερου κινηματογράφου της πόλης («Ολύμπια», 1913), απέναντι από τη Μητρόπολη.
- Τη δημοτική αίθουσα τέχνης «Ελευθερία», που στεγάζεται στο ανακαινισμένο παραδοσιακό καφενείο της πόλης.
- Τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας (10ου αι.), περιμετρικά της οποίας θα δείτε υπολείμματα των βυζαντινών τειχών που χτίστηκαν για πρώτη φορά τον 10ο αι. Δίπλα στα τείχη, υπάρχει το εκκλησάκι των Ταξιαρχών, χτισμένο την εποχή των Παλαιολόγων.
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται κοντά στον καταπράσινο Δημοτικό Κήπο και περιλαμβάνει αξιόλογα ευρήματα στην περιοχή, από τους προϊστορικούς ως τους νεώτερους χρόνους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χαυλιόδοντας από μαμούθ, που βρέθηκε στην είσοδο του σπηλαίου Μααρά (Πηγών Αγγίτη).
- Το Εκκλησιαστικό Μουσείο, που στεγάζεται σε σύγχρονη πτέρυγα του Επισκοπικού Μεγάρου και περιλαμβάνει αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης.
- Τον πευκόφυτο λόφο Κορύλοβου, με το τουριστικό περίπτερο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τη θαυμάσια θέα.
Εκδηλώσεις
- Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, κάθε Σεπτέμβριο (www.dramafilmfestival.gr).
- «Ελευθέρια», πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της πόλης, στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
- «Aναστενάρια» (πυροβασία των Θρακιωτών προσφύγων), στο χωριό Μαυρολέκη, που πραγματοποιούνται στη γιορτή των Aγίων Kωνσταντίνου και Eλένης, στις 21 Μαΐου.
- Διονυσιακά δρώμενα στα χωριά Μοναστηράκι και Ξηροπόταμος.
- Το Φεστιβάλ Νεανικών Μουσικών Σχημάτων.
Το όρος Φαλακρό και η γύρω περιοχή με την ανόθευτη φύση προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις στους δραστήριους επισκέπτες της. Δοκιμάστε να κάνετε: Σκι, Snow board, Ορειβασία, Πεζοπορία, Parapente, Αναρρίχηση, Mountain bike, Διαδρομές 4×4
Σπήλαιο Αγγίτη
Σε απόσταση 25χλμ. περίπου από την πόλη της Δράμας, κοντά στην Προσοτσάνη βρίσκεται το μεγαλύτερο σε μήκος και όγκο σπήλαιο της Ελλάδας. Πρόκειται για το σπήλαιο Μααρά, (γνωστό ως Σπήλαιο πηγών Αγγιτη) στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού, όπου μέσα από τα έγκατα της γης πηγάζει ο παγωμένος ποταμός Αγγίτης.
Τo σπήλαιο ανακαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 1978 από ομάδα Ελλήνων και Γάλλων σπηλαιολόγων, οι οποίοι ξεκινώντας από ορισμένα φυσικά φαινόμενα, υποστήριζαν ότι τα νερά των πηγών του ποταμού Αγγίτη πρέπει να περνούν από σπήλαιο. Για να το αποδείξουν επιχείρησαν κατάδυση με σκάφανδρα στις πηγές. Σε βάθος 7 μ. βρήκαν δίοδο προς το σπήλαιο. Αποκαλύφθηκε τεράστια στοά μήκους τουλάχιστον 500 μ. Η οροφή της είναι γεμάτη σταλακτίτες, ορισμένοι έχουν διάμετρο 2 μ. και φτάνουν ώς την επιφάνεια του νερού. Τα χρώματά τους καταπληκτικά, τα οποία οφείλονται στην ύπαρξη μεταλλευμάτων (μαγγάνιο, σίδηρος, χαλκός κ.ά.).
Η προϊστορία του σπηλαίου ξεκινά ήδη πριν από 30.000 χρόνια, ενώ οι ανασκαφές στο σπήλαιο και τη γύρω περιοχή, που έχουν ξεκινήσει απο το 1992, έχουν φέρει στο φως λίθινα εργαλεία και οστά προϊστορικών ζώων (ρινόκερου, μεγάκερου, μαμούθ), κάποια από τα οποία εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Δράμας.
Στην «αίθουσα του τροχού», σε ένα μικρό πλάτωμα στην αριστερή όχθη του ποταμού ανακαλύφθηκαν λείψανα εγκαταστάσεων της Νεολιθικής Περιόδου (3.000 π.Χ.), ενώ ακριβώς απέναντι υπάρχει ένας υδροτροχός (αρχικά ήταν ξύλινος, αργότερα σιδερένιος), καθώς και ένα σύστημα αγωγών που κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Εντυπωσιακή είναι η αίθουσα “Ακρόπολη”. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αίθουσα που έχει ανακαλυφθεί σε ελληνικό σπήλαιο (μήκους 120, πλάτους 65 και ύψους 45 μέτρων), που εντυπωσιάζει με το μέγεθος, τον διάκοσμο, αλλά και το ποτάμι που τη διαρρέει, δημιουργώντας υπόγειες όχθες και βραχώδεις σχηματισμούς, συνθέτοντας ένα πραγματικά απόκοσμο σκηνικό.
Πηγή: visitgreece.com