Αναλυτικά
Το Πήλιο, οι Σποράδες, τα ψαροχώρια του Παγασητικού, η πατρίδα του Ρήγα Φεραίου, οι δεκάδες παραλίες της, το Χιονοδρομικό της Κέντρο, οι δυνατότητες για θαλάσσια και χειμερινά σπορ και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού την κάνουν προορισμό για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Η θέση της, στο κέντρο της Ελλάδας, καθιστά εύκολη και άνετη την πρόσβαση των επισκεπτών, με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα. Τα αεροδρόμια της Σκιάθου και της Νέας Αγχιάλου είναι οι πύλες που συνδέουν τη Μαγνησία με όλο τον κόσμο. Παράλληλα, το λιμάνι του Βόλου συνδέει την Ευρώπη και τα Βαλκάνια με την Ασία και τη Βόρεια Αφρική.
Βόλος
Ένας μυθικός προορισμός, ο Βόλος, μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες ελληνικές πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας. Χτισμένο στον μυχό του Παγασητικού κόλπου και σε απόσταση αναπνοής από το βουνό του Πηλίου, συνδυάζει όλη τη γοητεία της θάλασσας με τη μυστηριακή ομορφιά του βουνού των Κενταύρων. Η όμορφη πόλη συνδέεται με την περίφημη Αργοναυτική Εκστρατεία, ένα από τα σημαντικότερα έπη του ελληνικού μυθολογικού κύκλου. Ο πλούτος της περιοχής και η μεγάλη της ιστορία αποτυπώνονται στην αρχιτεκτονική δομή της πόλης, που αποπνέει αυτοπεποίθηση και αρχοντιά. Τα πολλά αρχοντικά, τα δημόσια μέγαρα, τα μουσεία, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών του 20ού αιώνα και οι ιστορικές εκκλησίες κάνουν την περιήγηση στον Βόλο πραγματικά απολαυστική. Η θάλασσα δημιουργεί ένα υπέροχο παραλιακό μέτωπο με γραφικά μαγαζιά, ανάμεσά τους και τα περίφημα τσιπουράδικα, όπου θα απολαύσετε το παραδοσιακό τσίπουρο και ξεχωριστούς θαλασσινούς μεζέδες. Η πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος Αργοναυτών και το επιβατικό λιμάνι στο δυτικό άκρο της, με την εκπληκτική θέα προς το ανοιχτό πέλαγος, είναι το δημοφιλέστερα σημεία συνάντησης και περιπάτου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.
Τα αξιοθέατα του Βόλου είναι τόσα πολλά, που θα χρειαστείτε όλες σας τις δυνάμεις για μια πλήρη περιήγηση. Αν το περπάτημα σας κουράζει, μην ανησυχείτε καθόλου. Με ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων 10 χλμ. και χιλιάδες ποδήλατα να κινούνται αθόρυβα και οικολογικά το «έργο» σας θα γίνει πιο ευχάριστο και σίγουρα πιο ξεκούραστο! Τα σπουδαία βιομηχανικά κτίρια, σημαντικά δείγματα της οικονομικής άνθησης του Βόλου το α’ μισό του 20ού αι. σίγουρα θα κερδίσουν την προσοχή σας. Η μεγάλη συνοικία της Νέας Ιωνίας, δημιούργημα του προσφυγικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, έχει διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό τη φυσιογνωμία της πόλης. Τα αστικά μέγαρα στο κέντρο, προς το λιμάνι και το σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά και οι εργατικές συνοικίες στα περίχωρα, αποτελούν ένα ενιαίο οικιστικό πλαίσιο, ιδιαίτερα γοητευτικό.
Αξίζει να επισκεφθείτε:
-Την πεζοδρομημένη λεωφόρο Αργοναυτών, στην οποία ξεχωρίζουν η «Αργώ» (στο λιμάνι), έργο του γλύπτη Νικόλα και «σήμα κατατεθέν» της πόλης, αλλά και το σκαρί της σύγχρονης Αργούς (κατασκευασμένο κατ’ εικόνα του αρχαίου), ένα σπουδαίο ναυπηγικό επίτευγμα, που γεμίζει με συγκίνηση τους ρέκτες της ιστορίας.
-Το πανέμορφο κτήριο Παπαστράτου (1926) με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που σήμερα φιλοξενεί υπηρεσίες και σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
-Τη συνοικία «Παλιά» στον δυτικό τομέα του Βόλου – υπολογίζεται πως κατοικείται διαρκώς από το 3.000 π.Χ., ενώ σύμφωνα με μια εκδοχή ταυτίζεται με την αρχαία Ιωλκό – για να θαυμάσετε τα ρωμαϊκά λουτρά, τα ερείπια του κάστρου (μέσα 6ου αι. μ.Χ.), την οθωμανική πυριτιδαποθήκη (1600), την πλατεία Αγίων Θεοδώρων και το πρώην εργοστάσιο Τσαλαπάτα (1925), που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.
-Την δενδροσκεπή πλατεία Ρήγα Φεραίου – τη μεγαλύτερη της πόλης – με το εντυπωσιακό Δημαρχείο και το κτίριο του Δημοτικού θεάτρου με τη μεγαλύτερη σκηνή των Βαλκανίων.
-Το μεγάλο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου με την ομώνυμη εκκλησία (έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Αρ. Ζάχου, 1936) και το πάρκο Αναύρου με την υπαίθρια γλυπτοθήκη.
-Το κινηματοθέατρο Αχίλλειο (1925) σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κ. Αργύρη.
-Τον κατάφυτο λόφο Γορίτσας με την ομώνυμη εκκλησιά της Παναγιάς (1892) στην κορυφή για μια πανοραμική θέα της πόλης και την Παναγιά της Τρύπας, χτισμένη σε σπηλιά, δίπλα στη θάλασσα.
Πήλιο
Απόδραση στο Βουνό των Κενταύρων. Βουνό χαμηλό και σχετικά ήμερο, το Πήλιο αποτελεί συνώνυμο σχεδόν της Μαγνησίας και της πρωτεύουσάς της, του Βόλου. Με την ψηλότερη κορυφή του, τον Σταυρό, να υψώνεται στα 1.624 μέτρα και μήκος 50 περίπου χιλιόμετρα, το Πήλιο αποτελεί το φυσικό σύνορο της Μαγνησίας με το Αιγαίο Πέλαγος. Οι ήπιες πλαγιές, αλλά και οι ήμερες κορυφές τους κάνουν το Πήλιο ιδιαίτερα αγαπητό στους πεζοπόρους και τους αρχάριους ορειβάτες, που θα βρουν εδώ δύο ορειβατικά καταφύγια, στην τοποθεσία Αγριόλευκες και στον Άγιο Γεώργιο Ζαγοράς. Για τους λάτρεις της λευκής πίστας στις Αγριόλευκες, κοντά στα Χάνια υπάρχει και χιονοδρομικό κέντρο, ενώ προσφέρονται κι ένα πλήθος υπέροχων διαδρομών για τους φανατικούς της ποδηλασίας βουνού και της ιππασίας.
Είτε επισκέπτεσθε το Πήλιο χειμώνα ντυμένο στα λευκά, είτε την άνοιξη ή το καλοκαίρι, όταν οι πλαγιές βάφονται πολύχρωμες από τα δεκάδες αγριολούλουδα ανάμεσα στα έλατα, τις καστανιές και τις οξιές, η περιήγηση στα παραδοσιακά χωριά του είναι μία εμπειρία μαγευτική….
Τα χωριά του Πηλίου
Πορταριά η κοσμοπολίτισσα
Ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα χωριά του Πηλίου που σφύζει από κόσμο όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι το πρώτο χωριό που συναντάμε καθώς ανεβαίνουμε από τον Βόλο το βουνό του Πηλίου, και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λόγω της εγγύτητάς του στο χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και στη θάλασσα. Πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και ταβέρνες, καφέ, μπαρ και καταστήματα με σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης καλύπτουν όλα τα γούστα και τις ανάγκες.
Ζαγορά του πνεύματος
Στις ανατολικές πλαγιές του Πηλίου με θέα το Αιγαίο Πέλαγος βρίσκεται η αρχοντική Ζαγορά. Το πολυπληθέστερο χωριό του Πηλίου οργανώνεται γύρω από τέσσερις συνοικίες με κεντρική πλατεία αυτή του Αγίου Γεωργίου με την ομώνυμη εκκλησία, γνωστή για το υπέροχο τέμπλο της. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται και η Δημόσια Βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αι. και σήμερα λειτουργεί ως δανειστική με πλούσιο και σπάνιο υλικό, ενώ διαθέτει και αναγνωστήριο! Λίγο πιο κάτω συναντάμε το αρχοντικό Δρακοπούλου στο ισόγειο του οποίου λειτουργεί το παρασκευαστήριο του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Εδώ η φύση συναντά την παράδοση… Το χωριό δίνει άφθονη πρώτη ύλη σε οπωροφόρα, τα οποία με μοναδικές παραδοσιακές συνταγές και αγνά προϊόντα γίνονται λαχταριστά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και σπιτικά λικέρ… ιδανικά για να πάρετε δυνάμεις μετά από πεζοπορία ή να τα χαρίσετε στους αγαπημένους σας…
Η αρχοντική Τσαγκαράδα
Στα 500 μέτρα υψόμετρο στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, σε ένα περιβάλλον κατάφυτο με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα του Αιγαίου, απλώνεται η Τσαγκαράδα. Η φύση εδώ δεσπόζει καθώς οι καστανιές και τα πλατάνια αγκαλιάζουν σχεδόν κάθε παλιό και νέο κτήριο της αραιοκατοικημένης Τσαγκαράδας. Πιείτε καφέ στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής, όπου ο Μέγας Πλάτανος μετράει μία χιλιετία ζωής και μη χάσετε το τοξωτό γεφύρι φτιαγμένο από ηπειρώτες μάστορες στην έξοδο του χωριού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής, η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή και η Νανοπούλειος Σχολή. Μαζέψτε κάστανα – το Νοέμβρη διοργανώνεται και η γιορτή του κάστανου – και μανιτάρια και ξεκινήστε από εδώ υπέροχες διαδρομές στη φύση….
Βυζίτσα για ατελείωτες βόλτες
Από τα πιο ξακουστά και ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά του Πηλίου ήδη από τη δεκαετία του ‘80, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα πηλιορείτικου τοπίου με τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα παραδοσιακά αναπαλαιωμένα αρχοντικά, την πλούσια βλάστηση και τις πέτρινες κρήνες. Ανεβείτε από το μεγάλο καλντερίμι προς την κεντρική πλατεία, κάντε μια βόλτα στη γραφική γειτονιά Αργυραίικα και αν το επιτρέπει ο καιρός οργανώστε πεζοπορία προς τις Μηλιές ή το παραθαλάσσιο χωριό Καλά Νερά. Τα τοπία θα σας συνεπάρουν… Εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα από μαρμελάδες μέχρι χειροποίητα ζυμαρικά έκαναν τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό της Βυζίτσας «Εσπερίδες», ιδιαίτερα δημοφιλή και εκτός των ορίων του χωριού. Αξιοποιώντας μοναδικές παραδοσιακές συνταγές προσφέρει υπηρεσίες catering στην ευρύτερη περιοχή.
Μηλιές, το χωριό του «Μουτζούρη»
Αφετηρία του διάσημου «Μουτζούρη», του τραίνου του Πηλίου που φτάνει μέχρι τα Άνω Λεχώνια μέσα από μία διαδρομή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, συνδέοντας το κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου. Το χειμώνα που το τρένο δε λειτουργεί είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να περπατήστε κατά μήκος των γραμμών του και να φωτογραφηθείτε στη σιδερένια γέφυρα του Εβάριστο ντε Κίρικο – κατασκευαστή του σιδηροδρόμου και πατέρα του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο. Πάρτε το μονοπάτι για Βυζίτσα και απολαύστε τη θέα προς τον Παγασητικό, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών, χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες.
Μακρινίτσα, το «μπαλκόνι» του Πηλίου
Με υπέροχη και ανεμπόδιστη θέα προς τον Βόλο και τον Παγασητικό και έχοντας διατηρήσει την παραδοσιακή πηλιορείτική αρχιτεκτονική με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τα ρομαντικά πλακόστρωτα δρομάκια, τις περίτεχνες κρήνες, τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τα λουλούδια αποτελεί έναν από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς του Πηλίου. Σ’ αυτό τον μικρό τόπο θα βρείτε ενδιαφέροντα art café και γκαλερί που μαρτυρούν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των κατοίκων του.
Πινακάτες.. ένα χωριό βγαλμένο από παραμύθι
Ένα μικρό μυστικό κρυμμένο στο βουνό των Κενταύρων, ένα χωριό το οποίο αργήσαμε να ανακαλύψουμε, καθώς ο δρόμος από την Βυζίτσα άνοιξε μόλις το 1999. Η μαγευτική φύση, η ησυχία, η μικρή και προφυλαγμένη από τον μεγάλο πλάτανο πλατεία, το αυθεντικό τοπίο και οι ελάχιστες παρεμβάσεις ασκούν απαράμιλλη γοητεία στον επισκέπτη…
Βόρειες Σποράδες
Αλόννησος
Απολαύστε τη φύση σε όλο της το μεγαλείο! Νησί με αμέτρητες πανέμορφες παραλίες και μικρά ερημόνησα μέσα σε καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον που οι κάτοικοί της με υπευθυνότητα προστάτευσαν και ανέδειξαν, η Αλόννησος αποτελεί το απόλυτο σκηνικό για πραγματικά ήρεμες διακοπές. Είναι το πιο απομακρυσμένο του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων και το μοναδικό κατοικημένο στην κυρίως περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων, που δημιουργήθηκε το 1992. Αποτελεί καταφύγιο σπάνιων πτηνών και κυρίως της μεσογειακής φώκιας monachus monachus. Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στο Θαλάσσιο Πάρκο (συνολικής έκτασης 2.200 τ. χλμ.) ακολουθώντας τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί για την προστασία του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος. Περιήγηση στο νησί. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης της Αλοννήσου είναι το γραφικό Πατητήρι, λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, που πήρε το όνομά του από τα πατητήρια του κρασιού, όταν η βασική ασχολία των ντόπιων ήταν η αμπελουργία. Κατευθυνθείτε στη Χώρα (ή Παλιό Χωριό), την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, με το μεσαιωνικό κάστρο να αγναντεύει από ψηλά το πέλαγος, περιπλανηθείτε στα φιδωτά πλακόστρωτα σοκάκια του οικισμού με τα πετρόχτιστα σπιτάκια και τις γραφικές αυλές, τις υπέροχες εκκλησιές (του Χριστού, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Γεωργίου) και τα παραδοσιακά αλώνια. Ακολουθήστε το μονοπάτι που οδηγεί στο ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων χτισμένο μέσα σε πυκνό πευκόδασος – μια αξέχαστη εμπειρία μέσα σε ανεπανάληπτο τοπίο! Στη Μηλιά, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, εδρεύει η Διεθνής Ακαδημία Ομοιοπαθητικής συνεχίζοντας έτσι την παράδοση της λαϊκής ιατρικής που άνθησε στον τόπο αυτό χάρη στα θαυματουργά βότανα του νησιού. Οι εραστές της θάλασσας δεν θα μείνουν παραπονεμένοι στην Αλόννησο: δαντελωτές ακτές με σμαραγδένια νερά (Μεγάλος Μουρτιάς, Στενή Βάλα, Μηλιά, Χρυσή Μηλιά, Μαρπούντα κ.ά.) περιμένουν τους τυχερούς ταξιδιώτες που θα επιλέξουν να παραθερίσουν στο νησί. Άλλωστε, αυτά τα νερά επέλεξαν ως καταφύγιό τους και οι φώκιες monachus monachus, ένα από τα σπάνια και πλέον απειλούμενα θηλαστικά της Μεσογείου. Η ευαισθησία των ψαράδων και η παρέμβαση της πολιτείας οδήγησε στη δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, όπου ο επισκέπτης θα ανακαλύψει τον τρόπο διαβίωσης της μεσογειακής φώκιας χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το σπουδαίο αυτό θαλάσσιο οικοσύστημα.
Απολαύστε εικόνες αμόλυντης ομορφιάς με μια ημερήσια περιήγηση με πλοιάριο στα ερημονήσια της ευρύτερης περιοχής του θαλάσσιου πάρκου:
-Τα Γιούρα, με την τεράστια σπηλιά του Κύκλωπα, όπου βρέθηκαν ίχνη κατοίκησης ήδη από τη Μεσολιθική Εποχή (9η -7η χιλ. π.Χ.), καθώς και ένα σπάνιο είδος αιγάγρου.
-Την Κυρά-Παναγιά (ή Πελαγονήσι), που ταυτίζεται με την αρχαία Αλόννησο, με το ομώνυμο μοναστήρι του 12ου αι., μετόχι της Μεγίστης Λαύρας, με λιοτρίβι και αλευρόμυλο που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Το νησί διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, τον όρμο του Πλανήτη.
-Το Πιπέρι, κέντρο του θαλάσσιου πάρκου, όπου η προσέγγιση κάθε σκάφους απαγορεύεται, καθώς εδώ αναπαράγονται οι φώκιες.
-Το Ξηρό ή Περιστέρα με τις υπέροχες αμμουδιές, η Σκάτζουρα με το ονομαστό Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, και η Ψαθούρα, ηφαιστειογενές νησί με ερείπια της αρχαίας πόλης. Θα αναγνωρίσετε το νησί από το φάρο του, τον ψηλότερο του Αιγαίου, χτισμένο από Γάλλους το 19ο αι.
Ανακαλύψτε τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής των κατοίκων της Αλοννήσου που παρέμεινε αναλλοίωτος όπως και το φυσικό περιβάλλον από τους πειρασμούς της υπέρμετρης ανάπτυξης. Με κέντρο τη Χώρα αναβιώνουν κάθε χρόνο παραδοσιακά δρώμενα όπως ο αλοννησιώτικος γάμος (το Δεκαπενταύγουστο), ενώ γίνεται αναπαράσταση του αλωνίσματος τον Ιούλιο μήνα (Αλωνάρη). Μη φύγετε από το νησί πριν δοκιμάσετε τις καταπληκτικές τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως την περίφημη αλοννησιώτικη τυρόπιτα, κακαβιά, ψητά σύκα με μέλι, καρυδόπιτα. Μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας φουσκάκια, χαμαλιά και αμυγδαλωτά.
Σκιάθος
Η κοσμοπολίτισσα των Σποράδων, ένας από τους πιο ζωντανούς και νεανικούς προορισμούς της Ελλάδας. Αν οι διακοπές σας θέλετε να περιλαμβάνουν βουτιές σε υπέροχες παραλίες, βόλτες σε γραφικά σοκάκια αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή συνδυάζοντας έτσι ηρεμία, γαλήνη και διασκέδαση, τότε η Σκιάθος είναι ο προορισμός που ψάχνατε!
Η πόλη της Σκιάθου, ένα σύγχρονο παραθεριστικό κέντρο με εξαιρετική τουριστική υποδομή, είναι και ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Τοποθετημένος στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού σε έναν απάνεμο κόλπο που χωρίζει στα δύο το νησί Μπούρτζι, ο οικισμός είναι σχετικά νέος αφού χτίστηκε γύρω στα 1829-1830 στη θέση της αντίστοιχης αρχαίας πόλης. Σήμα κατατεθέν υπήρξε πάντα το μεγάλο φυσικό της λιμάνι, που ρύθμιζε τη ζωή της πόλης κατά τα παλαιότερα όσο και κατά τα νεότερα χρόνια. Σήμερα αποτελεί κατεξοχήν καταφύγιο σκαφών αναψυχής, κάτι που προσδίδει στο νησί έναν έντονο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.
Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης
-Το σπίτι του διάσημου συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (ο οποίος τιμάται στο νησί κάθε χρόνο 2-3 Ιανουαρίου και 4 Μαρτίου) που γεννήθηκε και έζησε εδώ.
-Το Μπούρτζι, το μικρό κατάφυτο νησάκι με τα ερείπια ενός βενετσιάνικου φρουρίου και τα νεοκλασικά κτίρια του παλαιού σχολείου που στεγάζουν το Πολιτιστικό Κέντρο Σκιάθου. Η μικρή αυτή χερσόνησος, που χωρίζει στα δύο το λιμάνι της Σκιάθου, ήταν στο παρελθόν φρούριο που ιδρύθηκε από τους αδελφούς Γκίζι, οι οποίοι κατέλαβαν τη Σκιάθο το 1207. Ήταν περιτειχισμένο με επάλξεις και πολεμίστρες αλλά καταστράφηκε το 1660 όταν κατέλαβε το νησί ο Ενετός ναύαρχος Φραγκίσκος Μοροζίνι. Σήμερα, το Μπούρτζι είναι ένας πανέμορφος πευκόφυτος τόπος αναψυχής με μαγευτική θέα στο πέλαγος.
-Γύρω στα μέσα του 14ου αιώνα, λόγω των συνεχών πειρατικών επιδρομών, οι Σκιαθίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αρχαία πόλη Σκίαθο και να ιδρύσουν την πόλη τους στο Κάστρο, μια χερσόνησο στο βόρειο τμήμα του νησιού, η οποία ήταν φυσικό φρούριο. Το Κάστρο αποτελεί σήμερα χάριν στην άγρια φυσική ομορφιά του μια εκπληκτική τοποθεσία που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε!
Το νησί στολίζουν πάνω από 60 εξαίσιες καταγάλανες παραλίες — μια υπέροχη κρυστάλλινη αγκαλιά την οποία δεν θα μπορείτε εύκολα να αποχωριστείτε:
Η παραλία των Κουκουναριών στο νοτιοδυτικό άκρο της Σκιάθου –γνωστή και με το όνομα «Χρυσή Άμμος» αφού η άμμος της λάμπει ολόχρυση κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο– θεωρείται η τρίτη καλύτερη της Μεσογείου. Εκτός από τα καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά η παραλία φημίζεται και για το δάσος των Κουκουναριών που φτάνει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα αλλά και τη λιμνοθάλασσα Στροφυλιά (που βρίσκεται μέσα σε αυτό), ένα σπάνιο υδροβιότοπο, ο οποίος είναι σήμερα προστατευόμενη περιοχή. Στις Κουκουναριές θα βρείτε πλήθος καταλυμάτων (και κάμπινγκ), καθώς και πολλές ταβέρνες, ουζερί και καφετέριες, ενώ σας δίνεται και η δυνατότητα να ασχοληθείτε με τα θαλάσσια σπορ, να νοικιάσετε σκάφος ή να παίξετε τένις σε κάποιο από τα κοντινά ξενοδοχεία που έχουν αντίστοιχο γήπεδο.
Η Μεγάλη Άμμος, λίγο έξω από την πόλη στο δρόμο προς τις Κουκουναριές, και οι Αχλαδιές είναι οργανωμένες παραλίες με πεντακάθαρα νερά και γραφικά ουζερί.
Η Μπανάνα (ή όρμος Κρασσά) είναι μια υπέροχη πευκόφυτη παραλία που προσελκύει πολλούς νέους, αφού τους προσφέρεται η δυνατότητα να ασχοληθούν με θαλάσσια σπορ, ενώ διαθέτει αρκετές ταβέρνες και καφετέριες που διοργανώνουν κεφάτα πάρτι!
Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η Μικρή Μπανάνα που είναι περισσότερο ερημική και ήρεμη (κάποτε προσέλκυε αυστηρά γυμνιστές). Όπως και η μεγάλη «αδερφή» της έτσι και η Μικρή Μπανάνα χαρακτηρίζεται για τα τιρκουάζ αβαθή νερά της και για πεύκα που την περιβάλλουν.
Αν, ωστόσο, αναζητάτε χαλαρές στιγμές μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, οι ακρογιαλιές στο δυτικό τμήμα του νησιού προβάλλουν ιδανικές: Μανδράκι, Ελιά, Άγκιστρος, Μικρός και Μεγάλος Ασέληνος με τιρκουάζ νερά και χρυσαφένια άμμο.
Στον Ασέληνο μπορείτε να φτάσετε οδικώς, διανύοντας και ένα τμήμα χωματόδρομου, ή με πλοιάριο.
Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού βρίσκεται η παραλία Λαλάρια, μία από της ομορφότερες της Ελλάδας. Ολόλευκοι, απόκρημνοι βράχοι ορθώνονται επιβλητικοί πάνω από τη θάλασσα και ο άνεμος δημιουργεί από αυτά εκατομμύρια χρόνια τώρα, τα ολοστρόγγυλα, λευκά βότσαλα, τα λεγόμενα «λαλάρια», που καλύπτουν ολόκληρη την παραλία. Η πασίγνωστη «Τρύπια Πέτρα» στέκει πάντα εκεί, φρουρός. Στα «Λαλάρια» μπορείτε να φτάσετε μόνο μέσω θάλασσας με βάρκες που αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι της Σκιάθου, όταν ο καιρός το επιτρέπει.
Οι λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας μπορούν μέσα από 25 πεζοπορικές διαδρομές συνολικού μήκους 197 χλμ. (με σηματοδοτημένα μονοπάτια διάρκειας 1 έως 6 ωρών) να ανακαλύψουν το παρθένο φυσικό περιβάλλον του νησιού, ειδυλλιακά σημεία που προσφέρουν υπέροχη πανοραμική θέα του νησιού αλλά και σημεία ιδανικά για ξεκούραση ή και πικνίκ. Η διαδρομή Ασέληνος-Μονή Κουνίστρας-παραλία Μικρός Ασέληνος-παραλία Αλυγαριές-παραλία Κεχριά είναι από τις εντυπωσιακότερες του νησιού, ενώ η διαδρομή Αγία Ελένη-Κρυφή Άμμος και Μανδράκι-Ελιά-Άγκιστρο θα σας αποκαλύψει εξαιρετικές παραλίες!
Σκόπελος
Σαγηνευτικά κατάφυτα τοπία, σμαραγδένια νερά σε ονειρεμένες ακτές, πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, φυσικές ομορφιές, επιβλητικά μοναστήρια και αυθεντική νησιωτική ατμόσφαιρα συνθέτουν την εικόνα της Σκοπέλου, ενός καταπράσινου νησιού, αφού το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από παρθένο πευκόδασος. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Βόρειων Σποράδων και έχει τρία βασικά λιμάνια: της Σκοπέλου, του Αγνώντα και της Γλώσσας.
Η αρχαία ονομασία της ήταν «Πεπάρηθος», από το γιο του Διονύσου και της Αριάδνης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος κάτοικος εδώ. Η ονομασία Σκόπελος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα κείμενα του Πτολεμαίου το 2ο αιώνα μ.Χ. και πιθανολογείται ότι οφείλεται στους πολλούς ύφαλους και σκοπέλους γύρω από το νησί.
Το μεγαλύτερο «ατού» της Σκοπέλου είναι σίγουρα οι υπέροχες παραλίες της με τα τιρκουάζ πεντακάθαρα νερά και το πράσινο των πεύκων να τις περικυκλώνει αλλά και η πλούσια γαστρονομία της. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αντισταθεί και στην παραδοσιακή στριφτή τυρόπιτά της, η φήμη της οποίας έχει κάνει το γύρο όλης της Ελλάδας! Αυτό το τοπικό έδεσμα φτιάχνεται από τραγανό φύλλο και έχει ως κύριο συστατικό του το ντόπιο κατσικίσιο τυρί.
Η ομορφιά της Σκοπέλου δεν άφησε ασυγκίνητους ακόμη και τους παραγωγούς του Hollywood που επέλεξαν να γυρίσουν εδώ την ταινία “Mamma Mia!”, καθιστώντας έτσι το νησί έναν καταξιωμένο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως! Περιήγηση στο νησί
Η περιήγηση στο νησί αρχίζει από την πανέμορφη, αμφιθεατρικά χτισμένη Χώρα με τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, τις διάσπαρτες εκκλησίες και τις όμορφες νησιώτικες κατοικίες με τις ολάνθιστες αυλές που περιβάλλουν το Κάστρο. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή μέσα σε κλειστό κόλπο και η πανέμορφη πολιτεία της απλώνεται αμφιθεατρικά γύρω από το κάστρο. Ακολουθήστε την διαδρομή που ξεκινά από την Παναγίτσα του Πύργου στην άκρη του λιμανιού και μέσα από γραφικά φιδογυριστά δρομάκια θα βρεθείτε στο Κάστρο του Νησιού. Η θέα καθ’ όλη τη διαδρομή αλλά και από την κορυφή του Κάστρου προς τον οικισμό, το Λιμάνι και το εκκλησάκι της Παναγιάς του Πύργου θα σας μαγέψει! Περιηγηθείτε στην παλιά πόλη της Σκοπέλου, που έχει κηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και ανεβείτε στο βενετσιάνικο κάστρο του 13ου αι., στη θέση της αρχαίας πόλης. Επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (9ου αι.), που είναι η παλαιότερη του νησιού.
Γνωρίστε την ιστορία και την παράδοση του νησιού πραγματοποιώντας μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου, που στεγάζεται σε ένα αναστηλωμένο αρχοντικό του προηγούμενου αιώνα. Εδώ, φιλοξενούνται συλλογές λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας, είδη οικοσκευής και πληθώρα τοπικών παραδοσιακών στολών απ’ όλο το νησί. Ταξιδέψτε πίσω στο χρόνο με μια επίσκεψή σας στο παλαιό σκοπελίτικο αρχοντικό Βακράτσα. Το αρχοντικό Βακράτσα (Το Παλιό Αρχοντικό) βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας της Σκοπέλου, λίγο πιο πάνω από την παραλία. Αποτελεί ένα τυπικό δείγμα αρχοντικού της Σκοπέλου. Στους χώρους του εκτίθενται τα κειμήλια και τα προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Βακράτσα ενώ στον καταπράσινο προαύλιο χώρο, με τον χαρακτηριστικό φοίνικα, διοργανώνονται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Άλλα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε είναι τα επιβλητικά βυζαντινά μοναστήρια, όπως της Ευαγγελιστρίας και του Τιμίου Προδρόμου, χτισμένα σε ειδυλλιακές τοποθεσίες. Το παλιό μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, ανατολικά της Χώρας, ανακαινίστηκε το 1712 και φημίζεται για τον καθολικό και το φρουριακό περίβολό της αλλά και την πανοραμική θέα που προσφέρει προς το Λιμάνι και τη Σκόπελο. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την Επισκοπή (17ου αι.) που βρίσκεται στην αυλή εντυπωσιακού κτηρίου φρουριακής αρχιτεκτονικής, το οποίο προοριζόταν ίσως για κατοικία του Ορθόδοξου Επισκόπου. Εμεινε ημιτελές λόγω των επιδρομών του πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1538.
Στη Χώρα, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε στο σπίτι του Παύλου Νιρβάνα, το οποίο έζησε τα παιδικά του χρόνια ο σημαντικός Έλληνας λογοτέχνη. Είναι χτισμένο στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Σκοπέλου, στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη, πλάι στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, με θέα την αμφιθεατρική Χώρα και το γραφικό λιμάνι της Σκοπέλου.
Ανάμεσα στα σημαντικά ιερά της πόλης της Πεπαρήθου συγκαταλέγεται και το Ασκληπιείο της, στη νοτιοανατολική πλευρά του κόλπου της Σκοπέλου, στη θέση «Λιβάδι – Αμπελική», το οποίο ταυτίστηκε χάρη στην ανεύρεση μιας ενεπίγραφης βάσης αναθήματος στον Ασκληπιό. Το Ασκληπιείο της Σκοπέλου θεωρείται το αρχαιότερο στον χώρο του Αιγαίου.Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα αμφορείς, ερυθρόμορφα αττικά αγγεία, τμήματα αγαλμάτων και πήλινων ειδωλίων και νομίσματα, που χρονολογούν το ιερό από τον 4ο αι. έως τους ελληνιστικούς χρόνους. Με βάση τα ευρήματα αυτά, φαίνεται ότι προσαρτήθηκαν ιερά και άλλων θεών με τον καιρό στο κύριο ιερό.
Τέλος, χαρείτε έναν περίπατο στη φύση κάνοντας μια στάση στο αισθητικό δάσος στο όρος Δέλφι. Στη θέση «Σεντούκια» (9 χλμ. Δ) έχουν αποκαλυφθεί εντυπωσιακοί ρωμαϊκοί τάφοι.
Η Γλώσσα, ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού μετά τη Χώρα, βρίσκεται 25 χλμ. βόρειά της. «Το ψηλό χωριό» κατά τον Παπαδιαμάντη και «η αμπελοφύτευτος περιοχή» κατά το Μωραϊτίδη είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό και χαρακτηρίζεται για το παραδοσιακό και αρχοντικό του χαρακτήρα. Στενά σοκάκια, περιποιημένα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και πολύχρωμες γωνιές συνθέτουν τη φυσιογνωμία της Γλώσσας, ενώ η γύρω περιοχή παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον λόγω των αρχαίων πύργων και κτισμάτων που έχουν εντοπιστεί.
Ο Αγνώντας, το τρίτο λιμάνι του νησιού, είναι χτισμένο με φόντο μια περιοχή κατάφυτη από πεύκα, κυπαρίσσια και πλατάνια. Στο ασφαλές λιμάνι του δένουν τα σκάφη όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και δεν επιτρέπουν προσέγγιση σε αυτό της Σκοπέλου. Αξίζει να δείτε τον όρμο Λιμνονάρι (1,5 χλμ. Β), με όμορφη παραλία. Μετά το μπάνιο σας από το Στάφυλο, στον κεντρικό δρόμο προς Αμάραντο (αριστερά στο χωματόδρομο και στην πρώτη διχάλα που θα συναντήσετε πάλι αριστερά) θα συναντήσετε το απόκρημνο Φαράγγι που ονομάστηκε Δρακοντόσχισμα. Βρίσκεται πίσω από ένα εκκλησάκι χτισμένο σχεδόν στην άκρη του γκρεμού, που βρέχεται από τη θάλασσα. Τα απότομα βράχια, τα «κρεμασμένα» στις πλαγιές τους πεύκα και τα τιρκουάζ νερά δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Σύμφωνα με το θρύλο πριν από 800 περίπου χρόνια υπήρχε ένας δράκος στο νησί που σκότωνε τους κατοίκους με αποτέλεσμα αυτό να ερημώσει. Τότε, ο Άγιος Ρηγίνος, πολιούχος και προστάτης της Σκοπέλου, τον καταδίωξε και ο δράκος για να σωθεί έπεσε και σκοτώθηκε στον γκρεμό. Η περιοχή όπου άνοιξε η γη και υποχώρησε το έδαφος ονομάστηκε έτσι από το δράκο.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι παραθεριστικοί οικισμοί Στάφυλος (4 χλμ. Α) και Πάνορμος (9 χλμ. ΒΔ), με μαγευτικές παραλίες στην ευρύτερη περιοχή τους.
Ο Έλιος είναι οικισμός χτισμένος στην πιο πράσινη περιοχή της Σκοπέλου, με θαυμάσια πευκόφυτη παραλία. Πρόκειται για ένα σχετικά νέο χωριό, που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από κατοίκους του Παλιού Κλήματος. Στο μικρό λιμάνι του δένουν μικρά σκάφη και βάρκες, ενώ στην ευρύτερη περιοχή (από τον Πάνορμο ως το Παλιό Κλήμα) θα συναντήσετε υπέροχες παραλίες. Απέχει 22 χλμ. ΒΔ από τη Χώρα. Πολύ κοντά μπορείτε να κολυμπήσετε στην μαγευτική παραλία Χόβολος.
Μην φύγετε από τη μαγευτική Σκόπελο χωρίς να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη, το διάσημο εκκλησάκι του Mamma Mia, εκεί που η Meryl Streep τραγουδά στον Pierce Brosnan το ανεπανάληπτο “The Winner takes it all” των Abba. Από το 2008 που προβλήθηκε η ταινία κάνοντας $610 εκατομμύρια εισπράξεις, αυτό το μοναδικής ομορφιάς μέρος προσελκύει κάθε χρόνο πολλά ζευγάρια που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν το γάμο τους. Σκαρφαλωμένη στην κορυφή του βράχου, η υπέροχη εκκλησία του Αϊ Γιάννη προσεγγίζεται από περίπου 106 σκαλοπάτια, λαξευμένα στις πλαγιές του και φυσικά η θέα κατά την ανάβαση και στην κορυφή θα σας κόψει την ανάσα!
Όλοι οι οικισμοί και τα χωριά της Σκοπέλου είναι άρτια οργανωμένα και διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ που ικανοποιούν τις προσδοκίες των επισκεπτών της. Αν έχετε χρόνο, συνδυάστε τις διακοπές σας στη Σκόπελο με μια επίσκεψη στην κοσμοπολίτικη Σκιάθο και στην πιο ήσυχη Αλόννησο, όπου βρίσκεται και το θαλάσσιο πάρκο της φώκιας monachus monachus. Τα νησιά συνδέονται μεταξύ τους με τακτικά δρομολόγια ενώ καραβάκια πραγματοποιούν ημερήσιες κρουαζιέρες.
Πηγή: Hello Greece / GTP / Visit Greece